vranovské novinky spektrum týždenník okresu vranov nad topľouČlánky / Ako rozdeľujeme králiky

Vo svete je vyšľachtených vyše 200 rôznych plemien, resp. farebných rázov králikov z ktorých na Slovenskú je uznaných v súčasnosti 74 plemien.

Podľa veľkosti králiky rozdeľujeme na: veľké plemená, stredné plemená, malé plemená a zdrobnené plemená.

Veľké plemená králikov sa vyznačujú veľkým telesným rámcom a živou hmotnosťou dospelých zvierat nad 5 kg. Na Slovensku medzi veľké plemena radíme Belgického obra, Belgického obra albína, Nemeckého obrovitého strakáča, Francúzskeho barana a Moravského modrého králika. Belgický obor (skrátka BO) - chov tohto najväčšieho plemena králikov je zaznamenaný už od 16. storočia v Belgicku, časť Flandry. Prvý import mimo Belgicka bol v roku 1881 a to do Nemecka. Do Čiech sa prvé králiky dnešného Belgického obra priviezli v roku 1882. Prvý klub belgických obrov bol založený v meste Gent v roku 1902. Neskôr k pôvodnému divokému sfarbeniu pribudlo čierne, železité, modré, žlté a činčilové. Na Slovensku sú chovatelia organizovaní v Klube chovateľov belgických obrov. Dospelý králik by mal mať 7 kg a viac, horná hranica nie je obmedzená. Belgický obor albín ( BOA) – jeho výskyt sa uvádza začiatkom 20. storočia, ale podľa dostupnej literatúry sa v chovoch belgických obrov vyskytovali biele králiky už oveľa skôr. Ako plemeno bol BOA v Európe uznaný v roku 1911. V Československu bol BOA prešľachťovaný nezávisle a to v rokoch 1904-1908. Chov BOA je na Slovensku na vysokej úrovni, o čom svedčia aj získané tituly Európska šampiónka na Európskej výstave v Brne a v Prahe našimi chovateľmi. Chovatelia tohto plemena sú organizovaní v Klube chovateľov belgických obrov. Hmotnosť dospelého králika má dosahovať 6,5 kg a viac.

Nemecký obrovitý strakáč (NoS) – je po BO druhým najväčším králikom. Toto plemeno vzniklo na konci 19. storočia v oblasto okolo Lotharingenu. Niektoré jedince boli vyvezené do Nemecka a tam dostal NoS dnešnú podobu. V Nemecku je chovaný pod názvom Deutsche Riesenschecken. Chovatelia na Slonesku sú organizovaní v Klube chovateľov Nemeckých obrovitých strakáčov a Českých strakáčov. Hmotnosť dospelého králika má dosahovať 6 kg a viac. Francúzsky baran (FB ) – je staré francúzske plemeno, ktoré vzniklo v polovici 19. storočia. Pri šľachtení bol použitý Anglický baran a mäsové králiky chované v tej dobe vo Francúzsku s hlavným cieľom vyšľachtiť mäsové králiky s klopenými ušnicami. Neskôr sa z nich vyvinul výstavný králik FB dnešných kvalít. Toto plemeno sa chová vo farbách a to: biely, divokosfarbený, železitý, žltý a madagaskarový. Taktiež aj ako strakáče vo farbe divokosfarbený, železitý, žltý, madagaskarový a modrý. Chovatelia všetkých baranovitých králikov sú na Slovensku organizovaní v Klube chovateľov baranovitých králikov. Hmotnosť dospelého králika je 5,5 kg a viac. Moravský modrý (Mm) – je české národné plemeno. Prvá písomná zmienka je z roku 1904. Prvý klub bol založený v roku 1909 pod názvom: Klub chovateľov belgického a moravského obra. Od tej doby prešiel Mm dlhým vývojom až do dnešnej podoby. Na územie Slovenska ho priniesol p. Jarkovský, ktorý bol aj prvým chovateľom Mm u nás. Hmotnosť dospelého králika je 5,5 kg a viac.

Stredné plemená králikov sa vyznačujú stredne veľkým telesným rámcom a živou hmotnosťou od 3 do 5 kg. Je to najviac rozšírená skupina uznaným plemien králikov u nás. Patria sem: Anglický baran, Meisenský baran, Francúzsky strieborný, Veľký svetlý strieborný, Nemecký veľký strieborný, Činčila veľká, Činčila veľká modrá, Meklenburský strakáč, Viedenský modrý, Viedenský čierny, Viedenský biely, Viedenský divo sfarbený, Viedenský divoko modrý, Hototský biely, Český albín, Novozélandský červený, Novozélandský biely, Burgundský, Kuní veľký, Siamský veľký, Kalifornský, Nitriansky, Zoborský, Zemplínsky, Japonský, Trojfarebný strakáč, Český luštič, Český strakáč, Aljaška, Havana, Durínsky, Bielopesíkatý, Moravský biely hnedooký, Zajačí, Liptovský lysko, Kastorex, Slovenský sivomodrý rex, Slovenský pastelový rex, Zemplínsky rex, Farebné rexi strednej veľkosti, Angora, Liščí a Saténový.

Recept:
Špecialita z králičieho mäsa na karí korení

2 králičie stehná, 1 králičí chrbát, soľ, karí korenie, 6 lyžice oleja, 2-3 cibule, 2-3 zelené papriky, 3-4 lyžice pikantného kečupu.
Králičie stehná aj chrbát starostlivo vykostíme, odblaníme a pokrájame na rovnako veľké rezančeky. Posypeme ich karí korením a pokvapkáme olejom. Dáme ich do misy a necháme najmenej 2 hodiny (alebo aj celú noc) odležať do chladničky. Aby sa mäso rovnomerne marinovalo, premiešame ho. Až na koniec ho posolíme. Na oleji z marinády speníme na kolieska pokrájanú cibuľu a na ňu dáme marinované mäsové rezančeky. Len čo sú opečené, pridáme očistené na drobno pokrájané papriky a udusíme domäkka. Len čo papriky zmäknú, pridáme kečup, premiešame, prípadne šťavu zahustime jemným zemiakovým škrobom, privedieme do varu a jedlo je hotové. Podávame s hranolkami, ryžou alebo cestovinami.

J. Petrík

V ďalšom čísle sa budeme venovať pokračovaniu rozdeľovania králikov podľa veľkosti
 

Platená reklama

Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Square 1 300x300
Zdieľajte túto stránku na FECEBOOKu Konktujte nás - Rýchla správa Formulár na zadanie inzercie
Stropkovské Spektrum