Otvorenie vranovského kúpaliska je kvôli bezpečnosti návštevníkov rizikom

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Problémom letného kúpaliska vo Vranove nad Topľou je nevyhovujúci stav telesa bazéna. Asi najviac vystihuje situáciu headline – hra o čas. Dôvodom sú bezpečnosť a zdravie návštevníkov.

Nepokosená tráva siahajúca na úroveň pása dospelého človeka je v prípade letného kúpaliska vo Vranove nad Topľou najmenším problémom.

Jeho súčasný prevádzkovateľ má letné kúpalisko v nájme od mesta Vranov nad Topľou. V zmluve sa zaväzuje areál prevádzkovať minimálne v mesiacoch júl a august. „Minulý rok sme otvorili letné kúpalisko skôr, pretože nám to počasie dovolilo,“ začal našu debatu Ľuboslav Ondrej.

Jedinou pozitívnou informáciou počas nášho rozhovoru bolo konštatovanie, že za prvé dva roky sa v spolupráci s mestom Vranov nad Topľou podarilo spustiť ohrev vody, opraviť chrliče vody, zmodernizovať dávkovače chémie, či cirkuláciu vody. Dôležitou investíciou bolo vyrovnanie vody v bazéne.

Z pohľadu budúcnosti letného kúpaliska Ľuboslav Ondrej vranovskej radnici vyčítal, že v priebehu jeho 15-ročnej prevádzky nekládla dôraz na dostatočné investície do renovácie a tento fakt si začína vyberať svoju daň. „Voda, ktorá musí kvôli kvalite a čistote obsahovať rôzne prípravky, je agresívna. To sa potom podpisuje pod narušenie telesa kúpaliska,“ pokračoval Ľ. Ondrej.

Ak sa bavíme o nevyhovujúcom technickom stave telesa bazéna, v preklade to znamená – opadávajúce kachličky, odtokové mriežky v dezolátnom stave a najmä… Pochôdzna dlažba, ktorá sadla, vytvára s okrajom bazéna ostré hrany. Viacerí návštevníci už na to doplatili porezanými nohami! „Minulý rok sme štyrikrát volali rýchlu záchrannú službu kvôli tomu, že došlo k úrazom. Za úrazy som zodpovedný, ako prevádzkovateľ, ja. Samozrejme máme uzavreté poistenie zodpovednosti za škodu, ale v prípade, že máte zlý technický stav, musíte ho odstrániť,“ konštatoval Ľ. Ondrej.

Investície sú nevyhnutné. Na tom sa zhodli súkromný podnikateľ, aj samospráva (stanovisko radnice prinášame o pár riadkov nižšie). Práve z dôvodu, aby sa stihla tohtoročná letná sezóna zabezpečiť v komfortnom predstihu, adresoval Ľ. Ondrej mestu Vranov nad Topľou oficiálnu žiadosť o pracovné rokovanie 2. februára 2023. Ambíciu komunikovať mal aj skôr, no odporúčané mu bolo, aby počkal za komunálnymi voľbami a zároveň pokiaľ sa vykreujú odborné komisie pri mestskom zastupiteľstve. „Z mesta sa mi kompetentní ozvali 31. mája,“ reagoval Ľ. Ondrej.

Firma, ktorá už v minulom roku vykonávala práce na vranovskom letnom kúpalisku, napočítala investície potrebné pre jeho spustenie vo výške 64 000 eur. Táto kalkulácia je reakciou na správu technika BOZP, ktorý v zázname z kontroly vykonanej 23. mája 2023 konštatuje, že pri súčasnom technickom stave telesa bazéna nie je možné ho uviesť do prevádzky. „Dôvodom sú závady, na ktoré som chcel poukázať už vo februári a neboli odstránené. Nám zo zmluvy vyplýva bežná údržba. To znamená odlomená kľučka, odlomená batéria, pokazená kľučka, jednoducho drobné opravy,“ dodal Ľ. Ondrej.

Ako vzápätí doplnil, príprava letného kúpaliska na novú sezónu trvá v štandardnom režime 4 až 6 týždňov, z tohto na prípravu telesa bazéna sú potrebné maximálne dva týždne. „Mesto Vranov nad Topľou priebežne komunikuje s prevádzkovateľom kúpaliska od februára 2023. Tematika letného kúpaliska bola prejednávaná viackrát aj na majetkovej a finančnej komisii. Čo sa týka investícií potrebných na opravu areálu kúpaliska, mesto dokáže zabezpečiť jeho funkčnosť aj za omnoho nižšiu cenu. V tomto období v spolupráci s prevádzkovateľom realizujeme všetky nevyhnutné opatrenia tak, aby prevádzkovateľ kúpaliska bol schopný toto otvoriť začiatkom júla 2023,“ prinášame stanovisko mesta Vranov nad Topľou v plnom znení.

Rokovania potvrdil aj samotný podnikateľ. „Rokujem s vedením mesta. Ak sa bavíme o vedení mesta, bavme sa mimo pána primátora. S pánom primátorom nemám čo tieto veci riešiť. Pán primátor má iné povinnosti a nemá sa touto vecou, on ako osoba, zaoberať. Na to sú tam zamestnanci na správe majetku, je tam zástupca pán prednosta, poprípade iné komisie, ktoré by sa mali týmto zaoberať. Pán primátor, ako štatutár, len vyhodnotí daný stav,“ vymenoval Ľ. Ondrej.

Nech sa už letné kúpalisko otvorí v akomkoľvek termíne, Ľuboslav Ondrej dal na stôl aj otázku jeho budúcnosti z pohľadu spoluúčastí samosprávy na vykrytí prevádzkových nákladov.

Ilustroval to na minuloročnej sezóne s návštevnosťou 3700 dospelých a 2 300 detí. Náklady na sezónu vyčíslil na 60 000 eur. Aj preto pripomenul, že v Strážskom, Humennom, či Trebišove dotujú prevádzku mestá z vlastného rozpočtu. „Vo Vranove mesto nemá vyčlenený príspevok na chod letného kúpaliska. Tým pádom sa celá ťarcha nákladov spojených s prevádzkou kúpaliska prenáša na prevádzkovateľa a návštevníkov. To sa musí odzrkadliť aj v cene vstupného,“  uviedol Ľ. Ondrej.

V rámci prevádzkových nákladov upozornil predovšetkým na vysokú spotrebu elektrickej energie. Aby vyhoveli kontrolám Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom vo Vranove nad Topľou zameraných na kvalitu vody, ktorých bolo minulý rok sedem, musia používať profesionálnu chémiu. „Doplnkové služby – gastro – vykryjú len časť mzdových prostriedkov pre zamestnancov,“ pripomenul Ľ. Ondrej.

Spočítané, podčiarknuté, za sezónu 2023 vykázal stratu 25 000 eur. Predstaviť si vie dotáciu, ako v prípade finančnej podpory pre športy. „Poslanci, ktorí kritizujú pripravenosť na novú sezónu, by sa mali zaoberať tým, ako je možné, že mesto Vranov nad Topľou nemá záujem na prevádzkovaní kúpaliska za primeraných podmienok. Takto stratová prevádzka položí skôr, či neskôr každého podnikateľa,“ zdôraznil Ľ. Ondrej.

Taktiež reagoval na diskusiu na sociálnych sieťach, ktorú vyvolali vranovskí poslanci. Podiel zodpovednosti za realitu je v jeho očiach jasný. Komisii zloženej z poslancov, ktorá preverovala plnenie zmluvy v budove, kde je dnes diskotéka, reštaurácia a fitnes, vyčítal, že si jej členovia, s výnimkou jedného, nenašli čas, aby si hneď pozreli aj stav letného kúpaliska. „V prvom rade je potrebné riešiť túto otázku (spoluúčasť na vykrytí prevádzkových nákladov, pozn. red.) v zastupiteľstve mesta. Aby sa tým zaoberali poslanci, nie primátor. Primátor zmluvu len parafuje, podpíše, ale návrh zmluvy schvaľuje mestské zastupiteľstvo,“ odkázal Ľ. Ondrej.


Fotogaléria