Telenovelu o vranovskom kúpalisku nezachránia ani pukance zadarmo

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Na úvod. Text som začal písať v sobotu – 15. júla večer. Snažil som sa navnímať reakcie, názory ľudí a ich emócie. V tohtoročnom príbehu o vranovskom letnom kúpalisku sa objektívne orientuje ťažko. Protichodných stanovísk na meter štvorcový je priveľa.

Napriek tomu. Alebo práve kvôli tomu.

Na počiatku bolo slovo… Celé tsunami spustila kríza komunikácie. Preto dôvod na zdvorilú neutralitu stratil opodstatnenie. V hre je vzťah k Vranovu nad Topľou, vzťah k samospráve.

Nedôvera je vo Vranove nad Topľou zakódovaná historicky. Sú dve cesty, ako to zmeniť. Prestať robiť elementárne profesné chyby. Alebo zrušiť internet a sociálne siete. Telenovelu s letným kúpaliskom by nezachránilo ani keby primátor Ján Ragan, kompetenčne zodpovední mestskí úradníci a koaliční poslanci rozdávali pukance.

Letné kúpalisko. Letné kúpalisko je produkt. Žiadna verejná služba či služba vo verejnom záujme. Produkt. Pokojne produkt dotovaný z verejných zdrojov, ale vždy je to produkt. Práve od ujasnenia si terminológie závisí celý príbeh.

Pozitívna emócia. Pri verejnej službe stačí konštatovať – našu časť misie sme si splnili. Pri produkte je pozitívna emócia v kampani nevyhnutná. Tohtoročný scenár vranovského letného kúpaliska sa odohrával v Mordore. Aj keby bolo otvorené 15. júla, štatistika návštevnosti, motivovaná tiež vstupným, by na konci prázdnin nemusela byť explozívna.


Reklama. Na letné kúpalisko. V Stropkove. FOTO: zdroj mesto Stropkov – oficiálna stránka.

Rozhovor s Ľuboslavom Ondrejom pre Vranovské NOVINKY. Ľudia si na letnom kúpalisku dorezali nohy, zasahovať museli zdravotnícki záchranári.

Reakcia mesta Vranov nad Topľou – Nájomca kúpaliska oznámil požiadavky na opravu 23. mája. Napriek tomu sme nevyhnutné opravy stihli.

K tomu fotka, ktorú som nedokázal zachrániť ani vo Photoshope. Reklama na Mordor, ktorá ostáva archivovaná v on line priestore. Samozrejme, v stave v akom sa letné kúpalisko nachádza, sa reklamná fotografia upliesť nedala. Interpretačný dojem, že si mesto Vranov nad Topľou začína s REPY, s.r.o. vybavovať účty, bol intenzívny. A to nie je nikdy dobrý signál.

Do tretice. Mesto Vranov nad Topľou zverejnilo informáciu s predpokladaným termínom otvorenia. 15. júl. Čo sa stalo? Sociálne siete okamžite zaplavili fotografie aktuálneho stavu letného kúpaliska. Kamarát, ktorý si pomýlil vranov.sk a vranovske.sk, mi pobavene volal, či verím tomu, že letné kúpalisko bude v sobotu otvorené. Požičiam si jeden z komentárov na sociálnych sieťach. V čase uverejnenia malo mať mesto od Ľuboslava Ondreja informáciu, či sa letné kúpalisko 15. júla otvorí alebo neotvorí a podľa toho komunikovať realitu. Motať ľudí bolo zbytočné, navyše ak podľa zmluvy ešte nie je všetkým dňom koniec. Prevádzku stačí spustiť 30. júla a vec je vybavená. Zmluvy nie sú historicky úplne silnou stránkou mesta Vranov nad Topľou.


Letné kúpalisko vo Vranove nad Topľou po dokončení stavebných úprav. V kombinácii so zatiahnutou oblohou oblohou je asociácia s Mordorom umeleckou interpretáciou. FOTO: zdroj mesto Vranov nad Topľou.

Mesto Vranov nad Topľou sa zo zodpovednosti vyzlieklo. Ľuboslav Ondrej, ktorý signalizoval problémy mestu Vranov nad Topľou žiadosťou o pracovné rokovanie 2. februára 2023, bude argumentovať ťarbavosťou mestského úradníckeho aparátu, a ekonomickou stratou. Času a priestoru bolo, formálne, aj neformálne, dosť, aby sa tohtoročnú letnú sezónu podarilo zachrániť! Prevádzka letného kúpaliska, aspoň pri pohľade na okolité mestá, nie je predsa vesmírny program.

Sakramentským problémom vo Vranove nad Topľou je, že elity, ktoré diktujú scenár alebo (v tenisovom slovníku) majú exkluzívne právo na servis, odmietajú verejnú komunikáciu a verejnú kontrolu. Na prvom z dvoch júnových zastupiteľstiev navrhoval zaradiť do programu bod Rôzne poslanec Jozef Mikita. S kolegami chceli hovoriť o pripravenosti letného kúpaliska na túto sezónu.  Primátor Ján Ragan povedal, že to nie je potrebné. Opoziční poslanci si ešte vypočuli, že píšu sprosté komentáre a neriešia problém tam, kde by ho riešiť mali. Keď ho chcú riešiť verejne na rokovaní MsZ, koaliční ochrankári zborovo vyčarajú You Shall Not Pass! – Nemôžeš prejsť! Obraz v zrkadle sa oklamať nedá.

Nemôže sa verejne nekomunikovať. Verejná komunikácia prináša riešenia. Verejná komunikácia vedie k spoločenskej zodpovednosti. Verejná komunikácia buduje dôveru. Verejnou komunikáciou si samospráva získava u partnerov rešpekt. Pozitívnym signálom pre evolúciu nie je ani odporúčanie predsedníčky majetkovej komisie Zuzany Hurnej pre kolegyňu Ľudmilu Škurlovú, aby sa nestarala a nezasahovala do činnosti jej komisie. Hoci toto odporúčanie zaznelo v inej súvislosti, predsa len pri pohľade na bilboard straníckeho predsedu Petra Pellegriniho s otázkou „Chcete aby politici platili za chyby?“ by ma, sediac v poslaneckých laviciach určených pre sociálno-demokratickú platformu, šklblo. Peter Kmec by vedel hovoriť o tom, ako sa dá dostať do problémov aj za oveľa menej, ako je pokus o únos (nie privatizáciu) samosprávy. Rozbiť všetky zrkadlá asi nepôjde.

Elegantným riešením je uznesenie, na ktorého základe bude povinnosť pre kompetentné oddelenie mestského úradu predložiť každoročne na mestské zastupiteľstvo správu – o letnom kúpalisku, parkovaní, Kultúrnym dome v Čemernom, tepelnom hospodárstve, zbernom dvore, verejnom osvetlení, zimnom štadióne, reklamných plochách (v balíku nech je aj MFK a MŠK Vranov)… Napr. v prípade letného kúpaliska k 31. októbru. Aby sa ešte stihli zapracovať do rozpočtu na ďalší rok prípadné investície. Mestskí úradníci budú zaviazaní prejsť si mestský majetok, ak im doteraz táto povinnosť nie je jasná. A pripraviť mapu, kde treba odstrániť míny. Zároveň určite pomôže ak druhá strana – partneri mesta prepošlú vždy oficiálnu komunikáciu v kópii e-mailom poslancom.


Hlasovanie poslancov o návrhu Jozefa Mikitu zaradiť na rokovanie mestského zastupiteľstva bod Rôzne, v ktorom chcel hovoriť o pripravenosti letného kúpaliska na tohtoročnú sezónu. ZDROJ: www.vranov.sk.

Môžete oponovať, že demokratická väčšina v komunálnych voľbách rozhodla, že letné kúpalisko nie je priorita. Môžete oponovať, že toto je predstava o riadení podpísaná politickými stranami SMER-SSD, HLAS-SD, Sme rodina a Slovenskou národnou stranou, ktoré podľa preferencií dokážu vyskladať novú vládu a ktorých okresní lídri recitovali pred komunálnymi voľbami pred mestským úradom Hviezdoslavov Kubín. Tu nejde (iba) o letné kúpalisko. Ide o prístup, o kontext v širších súvislostiach. Tu niekde sa začína a končí vzťah k mestu, k samospráve…

Môžeme relativizovať či letné kúpalisko vôbec treba vo Vranove nad Topľou otvárať. Môžeme nazvať slovičkárením krútenie hlavou nad nevykonateľným uznesením k STD Aréne. Môžeme mávnuť rukou nad investíciou do oplotenia skateového ihriska, na ktoré upozorňoval Martin Buzáš, že je zbytočné, lebo neprináša žiadnu pridanú hodnotu a nakoniec muselo byť pre zlý technický stav demontované. Môžeme sa tváriť, že zápisnica výboru mestskej časti JUH zo 17. septembra 2020 neexistuje. Môžeme nechať zazimovanie letného kúpaliska v roku 2011 ako kostlivca zatvoreného v skrini.


Kvalita zrealizovaných stavebných úprav necháva priestor na polemiku. FOTO: Imrich Makó.

Historicky nemôžeme relativizovať, nazvať slovičkárením, nechať kostlivca v skrini a mávnuť rukou nad korekciou vo výške 429 tis. eur a tepelným hospodárstvom. Korekcia nebola udelená za pomýlené kroky v Let’s Dance. Korekcia bola udelená za porušenie zákona pri verejnom obstaraní. Bonus vo výške 1,5 násobku za právny názor s ďalšou nevydarenou dramatizáciou v mestskom zastupiteľstve. Tepelné hospodárstvo bolo omylom sociálneho inžinierstva. Mesto nakoniec zatiahlo účet z vlastných, pretože v systéme bolo/je pre samosprávy peňazí dosť. To, že by systém trebalo vykalibrovať, je už iný príbeh.

Samospráva si prechádza náročným obdobím. Chýbajú jej financie. Sťažuje sa na nedostatočný rešpekt. Letné kúpalisko vo Vranove nad Topľou nie je o finančnej kríze, je o manažérskej kríze, je o kríze komunikácie. Ján Ragan je prvým podpredsedom Združenia miest a obcí vranovského regiónu. O jeho pozícii v štruktúrach ZMOVR sa nehlasuje, podľa stanov patrí primátorovi automaticky. Každá funkcia so sebou nesie zodpovednosť. Ján Ragan reprezentuje ako autoritu nielen mesto Vranov nad Topľou. Do stávky dáva aj autoritu svojich kolegov. Ak má platiť, že samospráva je len taká silná, ako jej najslabší článok, spoločnému dielu to nepomáha.


Internet sa Vranovom nad Topľou a letným kúpaliskom bavil. Krutý však nebol. Kruté by bolo konštatovanie… Veď Vranovčania sú zvyknutí byť v lete bez (teplej) vody.

V úvode píšem o dvoch cestách (treťou sú voľby, ale to je najbližšie tri roky neaktuálne). Prvou je prestať robiť elementárne profesné chyby, aj za cenu straty vlastného profesionálneho pohodlia.

Alebo zrušiť internet a sociálne siete.

Ak nebudú informovať média, ak nebudú cez sociálne siete komunikovať témy poslanci, vždy, opakujem vždy, sa nájde niekto, kto s mobilom na začiatku júna upozorní napr. na letné kúpalisko s trávou siahajúcej do výšky pásu dospelej osoby… Primátor Ján Ragan vyčíta (opozičným) poslancom nezrelosť, hlúpe názory a sprosté komentáre. Z pozície manažéra nie je dôvod dostávať svoj tím pod deštrukčný tlak, rovnako nie je nutné, aby sa koaliční pešiaci nechali obetovať. Zároveň platí, že mestskému aparátu nič nebráni, aby prijímal zrelé, múdre a korektné rozhodnutia. V predstihu, s víziou (ako pri hale v priemyselnom parku Ferovo). Lebo je jedno, ako rýchlo požiar uhasíte. Vždy budete musieť premaľovať a vyvetrať. Preto v politike nesmie dominovať náhoda v nádeji, že keď sa to bude žiadať, podarí sa uniesť minulosť. Evolúcia sa nepýta, čo sme dosiahli, ale čo môžeme dosiahnuť, ak to budeme robiť inak. Chyby nie sú znakom slabosti. Sú testom.

Vranov nad Topľou nie je najhoršie miesto na svete pre život. Ak sa podarí dotiahnuť ďalšieho investora do priemyselného parku Ferovo, bonita sa mnohonásobne zvýši. Ale… K lekárovi sa nechodíme pochváliť, akí sme zdraví. K lekárovi chodíme, ak nás niečo trápi. Tento modus operandi platí aj pre komentovanie na sociálnych sieťach. Prevenciou by mohlo byť načúvanie viac obsahu (ako forme), odloženie ega a manažérsky nadhľad.