Kapela ELIZABETH: Rockeri vybrusujú ľudovky s muzikantskou eleganciou

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Kapela Elizabeth povýšila muzikantskú eleganciu. Eleganciu, s ktorou jej členovia prepájajú ľudovky s hitmi z rockovej siene slávy. Momenty s prekvapivými pointami ich expresne katapultovali na koncertné pódia. A nielen tam…

Zakladajúci členovia kapely Elizabeth Betka Madejová, Peter Novák a Maroš Sobota sa stretávali navzájom pri rôznych projektoch. Od detských programov po rockové explózie. Keďže všetci traja si sadli aj ľudsky, nebolo prekvapením, že postupne sa na skúškach začal rodiť ich nový originálny repertoár. „Môžu sa stretnúť výborní muzikanti, ale vo finále im to fungovať nemusí. Potrebujete mať okolo seba správnych ľudí, ktorí si sadnú. Ak chcete zabávať ľudí, musí vás to v prvom rade baviť v kapele,“ začal náš rozhovor Peter Novák.

Hudba je fenomén. Ide len o to, ako veľmi si dáte záležať, aby ste pieseň, ktorá je pre vás diamantom, vybrúsili a osadili do šperku. A práve tu sa odráža vzťah k muzike. V Elizabeth neprodukujú žiadne megamixy, ani prvoplánové aranžmány. „Každá kapela musí mať dušu a našou dušou je Peťo Novák. Keď po skúške ideme domov, venujeme sa rodinám, ale on ďalej skúša, hľadá, tvorí a posiela nám nové nápady,“ pripomenula Betka Madejová.

Betka Madejová vystihla Elizabeth dokonalým spôsobom. Ich piesne majú vlastnú dušu! Hoci sa v jednom momente stretne ľudovka s rockovou klasikou, nebojujú o vlastnú pozornosť. Práve naopak, zdvorilo sa dopĺňajú. Na to však treba muzikantský cit a partia okolo Peťa Nováka ho má! Viac ako 300 000 virálnych zhliadnutí verzie Nothing else matters od Metallicy a Horila sosna palala žiadny ďalší komentár nepotrebuje. „Aranžmány hranice nemajú. Minule som si len tak začal hrať na fujare. Zo zábavy. Doma. V obývačke. No a napadol mi motív Knocking on heaven’s door v spojení s piesňou Zaleť sokol, biely vták,“ vysvetľoval Peťo Novák.

Fakt, že v kapele hrajú traja rockeri, otvára pre Elizabeth nové možnosti. Napr. aj tým, že Peťo Novák hrá na exotickom ukulele. „Prekvapilo nás, ako ukulele v týchto piesňach skvelo znie. Dá sa s ním výborne rytmizovať a keďže Peťo je aj bubeník, výborne to zladil. Celkovo si treba uvedomiť, že my nie sme ľudovkári, čo znamená, že ľudovky hráme inak. Aj ja hrám inak basové linky… Aj bicie, ktoré púšťame sú nahrané na rockovej sade bicích,“ doplnil Maroš Sobota. „Veľkým prínosom pre kapelu bol príchod skvelého gitaristu Borisa Marcinova, ktorý svojimi brilantnými gitarovými sóličkami vycibrí každú skladbu. Má výborné hudobné nápady, ktoré okamžite využívame v aranžmánoch jednotlivých piesní. Boris je jednoducho topka a od prvej chvíle do kapely zapadol na výbornú,“ zhodli sa unisono zakladajúci členovia kapely.

Betka Madejová dodnes s úsmevom spomína na jeden z prvých koncertov vo Vranove nad Topľou. „Vranovským rockerom a metalistom v našej kapele sme obliekli ľudové košele a na hlavu dostali goralské klobúky. Maroš mal v publiku celú svoju metalovú komunitu. Dopadlo to však na výbornú,“ dodala usmievajúc sa Betka Madejová.

Maroš Sobota priznal, že nikdy v živote by mu nenapadlo, že bude hrať ľudové piesne. „Predsa len my rockeri sme tvrdí chlapi (úsmev), ktorí sa kompromisom prirodzene bránia. Ale vážne… Keď sme v našom prevedení zahrali Angie od Rolling Stones a do toho ľudovku, vzalo to od nás jedno, aj druhé publikum. To bol pre mňa signál, že to bude dobré,“ reagoval Maroš Sobota.

V Elizabeth držia folkloristickú zástavu speváčky Romanka Mati, Valika Kaľuhová a Laura Virbová. Keď sa v kapele začali pohrávať v myšlienkou podfarbiť spev Betky Madejovej, voľba padla na členky folklórneho súboru Lipovec. Táto kombinácia znie zimomriavkovo. „Baby sú pre mňa obrovská podpora. Sme rovnocenné speváčky, pričom každá z nás má úplne inú farbu hlasu. Každá sme iná aj prejavom. Verili sme, že sa to odrazí na atmosfére a nálade na koncertoch. O to viac nás teší, ak sa k nám dostáva spätná väzba, že to ľudí baví,“ poďakovala sa Betka Madejová. „Na začiatku sme boli vnímaní ako trojica –  Betka, ja, Maroš. Teraz je kapela Elizabeth vnímaná skôr ako tri speváčky a my chlapi ako „křoví“ v úzadí,“ potvrdil s úsmevom Peťo Novák, že ich šarmantné spevácke trio na pódiách žiari.

Kapela má za sebou desiatky koncertov. Hrali pre poľské, aj maďarské publikum. Žiadosti o koncert im píšu Slováci žijúci v Nemecku, Veľkej Británii či USA. Peťa Nováka s Marošom Sobotom prekvapilo, keď prišli do potravín vo Vranove nad Topľou a v predajni vyhrávali ich skladby. Pokiaľ by sa niekto rozhodol sfilmovať príbeh Elizabeth, určite by v scenári nemohla chýbať scéna z Bardejovských kúpeľov. Postaršia pani o barlách najskôr odhodila jednu barlu, potom druhú barlu a nakoniec si i zatancovala. Výnimkou nie sú telefonáty „…otec vás počúva, prišli by ste mu zahrať na narodeninovú oslavu? Bolo by to pre neho obrovské prekvapenie!“ Ak si uvedomíme, že nemajú za sebou profesionálny PR tím, ich nástup je raketový, hoci oni sami to tak nevnímajú. „Nehovoril by som o raketovom nástupe. Stále je to pre nás hobby. Každý z nás má vlastné zamestnanie, venujeme sa rodinám… Niektorí z nás už majú aj svoj vek (úsmev) a po umeleckej kariére sa nepozeráme. Je to naozaj iba o zábave. Na druhej strane priznávam, že je to príjemný pocit, keď si ideme zahrať, lebo nás to baví a ľudia s nami žijú,“ uviedol Peťo Novák.

Pre Elizabeth platí, že hudba je pre jej členov pokušením. Nekráčajú jednoduchou vychodenou cestou, pretože viac ako istota pre nich znamená muzikantské dobrodružstvo. Na konci dňa sú to však práve oni, kto si získava pozornosť. „Neviem to vysvetliť, ale máme šťastie na dobré publikum. Na koncertoch dávame zo seba všetko, ale nie vždy sa pomyselná loptička musí z hľadiska vrátiť. Veľa pre nás znamená, že v publiku máme vždy ľudí, o ktorých sa môžeme oprieť. Pieseň po piesni potom roztáča tornádo s emóciami a vtedy si to naozaj spolu užívame. Nemáme pripravený program, kde by sme stále opakovali to isté. Každý koncert je pre nás výnimočný, preto reagujeme spontánne. Keď ľudia vidia, že ich z pódia vnímate, vrátia vám to rovnakou jedinečnou atmosférou,“ uzavrela náš rozhovor Betka Madejová.