Ofenzívne vyladený MFK Vranov hodil rukavicu súperom, aj fanúšikom

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Čaká MFK Vranov sezóna, ktorá sa zaradí medzi historické? Prekvapenie by to nebolo. Ani v lige, ani v Slovnaft Cupe. Klub bol na prestupovom trhu za posledné sezóny najaktívnejší, čo očakávania fanúšikov ešte viac znásobuje. Fakt, akým spôsobom tréner Roman Lazúr vysvetľoval v predsezónnom rozhovore zámery pri skladaní kádra, dáva viac ako tušiť, že Vranovčania majú našliapnuté hrať s vysokými kartami!

S príchodom Dolného Kubína, Spišskej Novej Vsi, Lokomotívy Košice a Popradu by mala kvalita III. ligy narásť! Pri predpokladanej vyrovnanosti súťaže sa bude rátať každý detail. V MFK Vranov hodili rukavicu súperom a fanúšikom (lebo zabúdať nesmieme ani na nich) aktívnou politikou na prestupovom trhu.

Začnime odchodmi. V tíme nebudú pokračovať Lukáš Kulich, Milan Lukáč, Peter Milenky, Damián Brinarovský a Vladyslav Havrylenko, ktorý sa rozhodol prijať novú futbalovú výzvu v zahraničí. Branislav Hreha ostáva v tréningovom procese s mužstvom, no v jeseni bude hosťovať v Bystrom. Zdravotné peripetie vyradili z hry Marka Macejka. „V prvom rade môžeme reagovať len na to, čo k našim možnostiam ponúka hráčsky trh. Nikto nemôže hrať futbal večne a najmä po odchodoch Lukáša Kulicha s Milanom Lukáčom potrebujeme pracovať na postupnej prestavbe kádra. Nechcem robiť, samozrejme, radikálny rez, ale myslieť na to musíme. Vždy som mal v hlave plán postupne dostať do Vranova hráčov, ktorí sú našimi odchovancami. Som rád, že teraz sa to podarilo,“ začal náš rozhovor manažér a tréner MFK Vranov Roman Lazúr.

MFK Vranov nabil káder predovšetkým ofenzívnymi hráčmi. Po pôsobení v Žiline, Humennom a Trebišove sa domov vracia dorastenecký majster Slovenska so Šošonmi Tomáš Vaľovčin. Vranovský dres si opäť oblečie Patrik Košuda, ktorý v drese MFK Snina nastrieľal v minulej sezóne 10 gólov. Na hrot útoku prichádza zo Slavoja Trebišov Samuel Kovalčin. Hoci s odchovancom Šachťaru Doneck Valeriim Kovernykom počíta Roman Lazúr predovšetkým na pozíciu krajného beka, jeho 5 presných zásahov v minulej sezóne za MFK Rožňava môže byť zaujímavým príspevkom aj vo vyššej súťaži. Kryť chrbát by im ako šestka mal 20-ročný Tadeáš Leško. Prestupovú mozaiku dopĺňa brankár Ondrej Vasilco z FK Humenné. Z pohľadu budúcnosti mužstva je pozitívnou správou udržanie Jozefa Kandalu z MFK Dukla Banská Bystrica a prestup Mariána Sabolčíka z FC Tatran Prešov. „Myslím si, že naši fanúšikovia majú prehľad o futbalovej kariére Tomáša Vaľovčina či Patrika Košudu, preto očakávania, ktoré od nich máme, asi predstavovať nemusím. Typologicky sa nám hodia k Matúšovi Digoňovi a od toho sa chceme odraziť. Na Digiho post máme ako alternatívu Sama Kovalčina. O jeho pozícii v mužstve sme spolu hovorili a máme to vydiskutované. Sezóna je dlhá a my potrebujeme byť pripravení reagovať. To isté platí aj o príchode Ondreja Vasilca. Určite si ešte pamätáme do akej situácie sme sa v minulej sezóne dostali s brankármi, keď nám musel pomáhať Tomáš Vaňo a jeden zápas dokonca odchytal útočník Erik Burcák,“ uviedol R. Lazúr.

Vranov mal ponuky stať sa farmou, ide vlastnou cestou

Model III. ligy s tímami zo stredného a východného Slovenska po tejto sezóne končí. Rovnako končí model s farmami. V tejto sezóne sa pre takúto spoluprácu rozhodlo až sedem tímov Fiľakovo – Banská Bystrica, Rimavská Sobota – Ružomberok, Spišské Podhradie – Stará Ľubovňa, Stropkov – Prešov, Poprad – Podbrezová, Slávia TU Košice – FC Košice a Lokomotíva Košice – Michalovce. Hoci ponuku na spoluprácu dostal aj Vranov, v klube sa rozhodli ísť vlastnou cestou. „Ponuku sme dostali napr. od Michaloviec alebo Trebišova pred tým, ako seniorský futbal v meste skončil. Môj názor je, že lepšie je ísť do súťaže s vlastným tímom. Napr. spolupráca Stropkov – Prešov fungovala, ale nie je to pravidlo. Na začiatku to môže vyzerať sľubne, no platí, že futbalový osud nemáte úplne vo vlastných rukách. Dôkazom toho je Rimavská Sobota, kde mali v závere sezóny problém dostať hráčov z Ružomberka. Po reorganizácii tretích líg farmy končia, preto kým iní budú musieť o rok kádre dopĺňať v podstatne väčšej miere, my ho už budeme mať v rámci našich možností pokope,“ vysvetľoval R. Lazúr.

Novými menami pre fanúšikov sú Tadeáš Leško a Valerii Kovernyk. Ako však Roman Lazúr prezradil, v klube ich sledovali dlhšiu dobu. „Tada Leška sme skautovali rok. Komunikovali sme už pred začiatkom minulej sezóny. Keďže mal možnosť hrať III. ligu vo Svidníku, dohodli sme sa, aby rok odohral tam. „Vyšúchal“ sa, nazbieral cenné skúsenosti a som presvedčený, že na pozícii šesť bude platným hráčom. Tip na Valeriiho Kovernyka sme tiež dostali už skôr. Prichádza k nám po rovnakej linke ako v minulosti Ivan Petruk. V príprave nastupoval na pozícii krajného obrancu, no hrať vie aj o pozíciu vyššiu a jeho pridanou hodnotou je, že dokáže byť i gólový,“ predstavil obidvoch hráčov R. Lazúr.

Vranovčania zaťažili v minulej sezóne kontá súperových brankárov 65 presnými zásahmi. Žiadny z konkurentov ich nedal viac! Aj vzhľadom na doplnenie kádra je latka pre nový súťažný ročník nastavená vysoko. „Sme nastavení ofenzívne, ale ofenzívny hráč sa musí naučiť aj brániť, pretože v modernom futbale bránia všetci hráči v poli. Napriek prehrám sme si proti Snine, Slávii TU Košice a Medzevu vytvorili dostatok príležitostí, len sa musíme ešte viac sústrediť na samotné zakončenie a byť efektívnejší. Na druhej strane je liga obohatená o tímy ako Lokomotíva Košice, Poprad či Spišská Nová Ves. Kvalitu budú mať aj ostatní, čo predpokladá, aby sme boli takticky variabilní. Každého súpera budeme vyhodnocovať individuálne a po analýze videí sa sústredíme na detaily, aby sme boli úspešní,“ reagoval R. Lazúr.

Vranovčania začínajú v pohári na Spiši

Okrem augustových ligových povinností čaká hráčov MFK Vranov aj vystúpenie v Slovnaft Cupe. V stredu – 7. augusta sa predstaví na pôde šiestoligového OTJ Jamník. Ďalší program by nasledoval proti víťazovi stretnutia TJ Družstevník Odorín – FK Kamenica. V 3. kole môže byť výzvou druholigová Stará Ľubovňa, ktorá čaká na súpera z dvojice FK Vysoké Tatry – MŠK Spišská Belá.

Pripomenieme, že pohárovým maximom Vranova je osemfinále zo sezóny 2021/2022 a inšpiráciou sú Lipany, ktoré to v minulom ročníku dotiahli do semifinále.

„Do Slovnaft Cupu sa zapájame každý rok, hoci je to finančne a najmä z pohľadu fyzickej záťaže pre hráčov náročné. Poviem úprimne, cez Jamník chceme prejsť. Už viackrát sme doma privítali atraktívnych súperov a odohrali viacero zaujímavých stretnutí. Toto je našim cieľom a prianím i teraz. Najďalej sme sa dostali do 5. kola, Lipany dokonca do semifinále, preto sa nechajme prekvapiť, čo nám táto sezóna prinesie,“ reagoval Roman Lazúr.

Hoci korením futbalu sú góly, vo vlastnej sieti ich chce mať každý čo najmenej. V príprave Vranova zaujalo, že v príprave inkasoval trikrát od Stropkova, Slávie TU Košice, Sniny a aj Medzeva. „Škrt cez rozpočet nám aktuálne robí fakt, že Miša Krajňáka trápi koleno. To však nič nemení na tom, že s ním počítam ako s priamou konkurenciou pre stredných obrancov. To isté platí o Rasťovi Marcinkovi, ktorý v minulej sezóne nastupoval na ofenzívnejších pozíciách. Rasťo je univerzál, ktorý má skúsenosti s defenzívnymi postami a práve tam sme ho v lete skúšali. Škoda len, že letná príprava je krátka. Prial by som si prerotovať viac hráčov. Vždy sa dá urobiť niečo lepšie, z toho dôvodu nebude žiadny tréner nikdy stopercentne spokojný, pretože iba hľadanie rezerv nás všetkých posúva ďalej,“ pripomenul R. Lazúr.

Prípravné zápasy MFK Vranov

MŠK Tesla Stropkov – MFK Vranov 3:2 (2:0)

Góly: Marcinko, Sabolčík.

***

Slávia TU Košice – MFK Vranov 3:1 (2:1)

Gól: Vaľovčin.

***

MFK Snina – MFK Vranov 3:2 (0:1)

Góly: Straka, Kovalčin.

***

MFK Spartak Medzev – MFK Vranov 3:4 (2:2)

Góly: Kandala, Verčimák, Košuda, Marcinko.

***

FK Nižný Hrušov – Vranov 2:6 (2:5)

Góly: Kovalčin 4, Straka, Kopun (vl.).

K predsezónnym rozhovorom patrí aj otázka o ambíciách. V prípade MFK Vranov sme ju doplnili o poznámky fanúšikovskej futbalovej verejnosti v regióne, ktorá radí partiu okolo kapitána Mareka Babjaka medzi rozdielových ašpirantov na postup. „Aj sa trošku pousmejem… Rozumiem však tomu, že šesť nových hráčov, z ktorých s väčšinou počítam do základnej zostavy alebo na prerotovanie nie je málo. Súťaž bude mať kvalitu a pre fanúšika bude zaujímavá. Hrať chceme o prvú polovicu, ale… Či hrám šach, stolný tenis alebo akýkoľvek iný šport, vždy chcem vyhrávať, a to platí aj o našej súťaži,“ odpovedal R. Lazúr.

Keď sa Ťa tabuľka na konci sezóny opýta, čo si robil v jeseni, čo odpovieš? Práve odpoveď na túto otázku bude z pohľadu Vranovčanov mimoriadne dôležitá. V uplynulých dvoch ročníkoch totiž platilo, že mužstvo vyhralo prvýkrát vonku až v jari. Kabína si to uvedomuje a to je prvý krok k tomu, aby toto výsledkové „prekliatie“ zlomila. Mimochodom, z uplynulého súťažného ročníka si hráči MFK preniesli sériu štyroch víťazstiev! „S chalanmi sa o tom bavíme, lebo všetci si uvedomujeme, že na konci sezóny nás lepšie postavenie v tabuľke stojí práve vstup do jesennej časti. Doma našu futbalovú silu potvrdiť dokážeme, no vonku nám lepšie výsledky utekajú. Z prvých štyroch kôl hráme tri vonku a v kabíne cítim odhodlanie. Chceme to zlomiť a najlepšie by bolo urobiť to hneď v prvom zápase v Bardejove. Platí, že pôjdeme od zápasu k zápasu, týždeň po týždni, ale na druhej strane sa pozeráme na sezónu i z dlhodobého hľadiska. Ak vieme, že nás v minulosti „tlačila topánka“ na začiatku, musíme si dať záležať na tom, aby tomu tak teraz nebolo,“ zdôraznil R. Lazúr.

Roman Lazúr: Rokovať budeme so SFZ, aj ministerstvom športu

Moderný futbal je dnes o podmienkach. Ak má naplniť očakávania, že je produktom zábavy, komfort potrebujú hráči, aj fanúšikovia.

V prípade MFK Vranov je nevyhnutnosťou zrekonštruovať budovu na hlavnom štadióne. Napr. kvôli únikom tepla, aj kvôli tomu, že zateká a opadá omietka.

Bonusom by bolo osadenie sedadiel v ostatnej časti štadióna a splnenie technických podmienok, aby sa majstrovské zápasy mohli hrať pod umelým osvetlením.

V prípade štadióna na Rodinnej oblasti bude nevyhnutnosťou zavedenie umelého zavlažovania a revitalizácia hracej plochy.

„Nedávno na sociálnych sieťach zarezonovalo, že vizuál a podmienky na trénovanie na našich štadiónoch nie sú vyhovujúce. Rád by som na to zareagoval a dal veci na pravú mieru.

Ako prvú vec by som zhodnotil exteriér štadióna B. Nemcovej. Áno, zovňajšok nie je v najlepšom stave, ale ako si kolegovia a kolegyne zo zastupiteľstva dobre spomínajú, vyjadroval som sa, že určite pôjdeme do výziev Slovenského futbalového zväzu a novovzniknutého Ministerstva cestovného ruchu a športu SR, kde máme dohodnuté stretnutia na konci septembra.

Verím že minimálne v jednom prípade budeme úspešní, ale na to budeme potrebovať vizualizáciu a projektovú dokumentáciu, ktorú bude treba podporiť hlasovaním. Som presvedčený, že poslanci a poslankyne neostanú iba pri kritike na sociálnych sieťach, ale tento materiál podporia. Podobný proces sme absolvovali pri výstavbe umelého osvetlenia, ktorý trval necelé tri roky, ale podaril sa a sme za to radi.

V interiéri máme vďaka mestu prerobenú šatňu hostí a sociálne zariadenia, ktoré spĺňajú druholigové kritéria. Dôkazom toho bol prenájom štadióna na druholigový zápas OFK Dynamo Malženice – Tatran Prešov. Prešovčania boli s organizáciou a priestorom veľmi spokojní, viď stránka FC Tatran Prešov.

Ak sa nám podarí získať finančné prostriedky, tak dokážeme zrekonštruovať budovu zvonku, aj vylepšiť zvnútra. Tiež sa pokúsime o sedačky na korzá, ktoré by na štadióne určite priniesli lepší komfort pre diváka.

Finančné prostriedky získavame aj od našich stabilných sponzorov, ktorí nás dlhodobo podporujú a prisľúbili v budúcnosti navýšenie svojho príspevku, plus paralelne rokujeme s novými sponzormi.

Podmienky na trénovanie sú v MFK Vranov nad Topľou a.s. viac než dobré. Hracia plocha je vďaka pozitívnemu hlasovaniu v zastupiteľstve certifikovaná pre III. ligu mužov, Východ a aj pre najvyššiu žiacku súťaž. Dôkazom je Pasport, ktorý nás oprávňuje hrať tieto súťaže.

Nečaká nás málo práce, ale myslím si, že ak tieto veci zvládneme, tak budúci rok budeme všetci spokojní,“ vysvetľoval Roman Lazúr.


Warning: Undefined variable $user_display_name in /data/7/7/77ec2903-772e-4dd7-85f6-531a26f760b2/vranovske.sk/web/wp-content/plugins/secure-copy-content-protection/public/class-secure-copy-content-protection-public.php on line 733
Akékoľvek kopírovanie obsahu bez vedomia redakcie je zakázané!