Nové mestské byty sú pripravené pre nájomníkov, pomôže sa aj nemocnici

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Nájomníci nových mestských bytov na Kalinčiakovej ul. ich budú môcť oficiálne obývať od 1. septembra. Investícia do sedemdesiatich bytov v troch bytových domov sa, vrátane vybudovania infraštruktúry, vyšplhala na 5,7 mil. eur.

Čo s lokalitou po plánovanej krytej plavárni na Kalinčiakovej ul.? Vedenie mesta a mestské zastupiteľstvo stálo niekoľko rokov pred otázkou, na aký účel tento priestor využiť. Názory sa rôznili…

Uvažovalo sa s výstavbou športovej haly, ktorá bola nakoniec umiestnená v areáli ZŠ JUH. Diskutovalo sa aj o parku. Argumentovalo sa tým, že v širšom centre mesta je to posledný voľný pozemok, ktorému by navyše oddychová zóna pristala. Vo finále zvíťazila výstavba nájomných bytov. „Zrealizovali sme kompletnú úpravu priestoru, ktorý ako zbúranisko po plánovanej krytej plavárni niekoľko rokov chátral. Bolo to ťažké rozhodovanie, čo s týmto pozemkom, lebo boli aj iné návrhy na jeho využitie. Táto lokalita je však priamo určená, aby tu vznikli nové byty. V prospech tohto rozhodnutia hovorí fakt, že v blízkosti sú materské školy, základné školy a tiež nemocnica,“ vysvetľoval primátor Vranova nad Topľou Ján Ragan.

Celková výška investície predstavuje 5,7 mil. eur. Zo Štátneho fondu rozvoja bývania získalo mesto úver vo výške 3,3 mil. eur a z Ministerstva dopravy a výstavby SR nenávratnú dotáciu v sume 1,4 mil. eur. Samospráva investovala 900 tis. eur. Model financovania nájomných bytov z úveru ŠFRB počíta s jeho splatením nájomníkmi. Otázkou ostávalo, či mesto do nájmu zahrnie aj investované vlastné prostriedky. Výška čistého nájmu je 250 až 300 eur mesačne bez energií. „Investíciu mesta sme do výšky nájmu nezahŕňali. Nebolo to jednoduché, ale vykryli sme to z úverových zdrojov. Tým, že je to nová lokalita, bolo potrebné zrealizovať terénne úpravy, vybudovať siete, prístupové komunikácie, prekryla sa lávka cez kanál, dobudovali sa parkovacie miesta a cyklochodník. Mesto ťarchu za tieto náklady vzalo na seba,“ odpovedal J. Ragan a dodal, že do budúcnosti je víziou dobudovať park so zeleňou, plus dopravné ihrisko.


Nájomníci na prízemí si budú môcť dopriať aj kúsok vlastnej zelene. FOTO: Imrich Makó.

K dispozícii je 24 jednoizbových, 38 dvojizbových a 8 trojizbových bytov. Päť bytov z tohto počtu vyčlenila radnica pre lekárov zamestnaných v Nemocnici Penta Hospitals Vranov nad Topľou. Dôvodom je podaná pomocná ruka samosprávy v rámci jej možností pri personálnej stabilizácií jednotlivých oddelení. Táto téma rezonovala predovšetkým pri nedávnom dočasnom pozastavení činnosti lôžkovej časti detského oddelenia. „Pre nemocnicu je to skvelá správa. Pridanou hodnotou je, že byty sú lokalizované veľmi blízko nemocnice. Aj vďaka tomu môžeme stabilizovať našich mladých lekárov – absolventov a ponúknuť im takýto nadštandard,“ ocenil prístup mesta riaditeľ Nemocnice Penta Hospitals Vranov nad Topľou Eugen Lešo.

V súvislosti s výstavbou nových bytových domov vznikla potreba reagovať na zahustenie dopravy predovšetkým smerom na ulicu M. R. Štefánika. Za týmto účelom bola vybudované okružná križovatka na „Letisku“ a parkovacie miesta pri centre voľného času. Ďalším realizovaným riešením bolo prekrytie kanála novou komunikáciou. Pri bytových domoch je k dispozícii 150 parkovacích miest. Časť z nich je určená pre verejnosť. „Kapacita bude postačujúca aj pre verejnosť. Uvidíme, či tieto parkovacie miesta necháme ako záchytné parkovisko alebo ich zahrnieme do systému plateného parkovania, ktorý už bude riadiť mesto,“ reagoval J. Ragan.

Záujem o nájomné byty prevyšoval možnosti na Kalinčiakovej ul. Posudzovaných bolo 300 žiadostí. V súvislosti s príchodom nového investora do priemyselného parku Ferovo sa predpokladá, že dopyt by mohol byť časom exponovanejší. „Máme viac ako 500 mestských bytov, ktoré sa môžu priebežne uvoľniť a vieme ich ponúknuť novým nájomcom. Pripravujeme však aj ďalšie lokality na výstavbu bytových domov. Tento proces je dlhodobý a tu sa trošku spoliehame na štát, že nám pomôže pozemkami v jeho vlastníctve, ktoré by mali prejsť do majetku obcí. Na druhej strane v spolupráci so súkromnými investormi plánujeme lokality pre individuálnu bytovú výstavbu. Pomerne rozsiahlu lokalitu pripravujeme medzi mestskými časťami Čemerné a Lomnica,“ reagoval Ján Ragan.


Témou výstavby nových nájomných bytov bolo aj zahustenie dopravy. FOTO: Imrich Makó.

Podľa zmluvy o dielo mal zhotoviteľ HANT BA, a.s. na výstavbu 24 mesiacov. Keď sa stavala vzdušnou čiarou niekoľko sto metrov vzdialená športová hala v areáli ZŠ JUH, stavebníkom dalo zabrať geologické podložie. Riaditeľ spoločnosti BETPRES, s.r.o. Roland Ďurko dokonca hovoril o najzložitejších základových pomeroch pri zakladaní základov v histórii firmy. Obchodný riaditeľ spoločnosti a člen predstavenstva HANT BA, a.s. Július Kozák priznal, že museli pracovať so statikou a dopĺňať piloty, no proces výstavby z jeho pohľadu nevybočil zo štandardov. „S prácami na bytových domoch problém nebol. Mesto však vyčlenilo dosť finančných prostriedkov na parkoviská, kde teraz stojíme, na zatrúbenie potoka či na premostenie potoka. To boli také prvé nárazy, ktoré trebalo zdolať a vysvetľovať. Reagovať sme museli aj na otázky občanov, prečo sú okná rozhádzané. Opäť sme teda vysvetlili, že nejde o žiadnu chybu, ale že je to architektonický prvok,“ reagoval s úsmevom Július Kozák.

Proces prideľovania nových bytov sa riadil vopred stanovenými podmienkami, ktoré zohľadňovali počet členov rodiny a ich príjmové pomery. O konečnom pridelení bytov rozhodovala Komisia bytovej a sociálnych služieb pri Mestskom zastupiteľstve vo Vranove nad Topľou, pričom všetky podmienky boli uchádzačom vopred oznámené prostredníctvom listu. O prvé dojmy z nového bývania sa s médiami podelila Miriama Karabová. S manželom bývajú aj dnes v podnájme, no tešia sa, že sa presťahujú do modernejšieho bytu. „Keď sme si dali žiadosť, čakali sme pár mesiacov. Keď nám ju mesto schválilo, prišli sme sa pozrieť a veľmi sa tešíme, lebo byty sú naozaj krásne. S manželom síce bývame v inom prenajatom byte, ale vnímam to aj ako skvelú príležitosť pre ostatných, ktorí si podali žiadosť, osamostatniť sa, napr. od rodičov,“ zhrnula svoje dojmy Miriama Karabová.

Za akceptovateľný považuje aj nájom za dvojizbový byt vo výške 400 eur, bez elektrickej energie. „S manželom máme obidvaja prácu. Pozerali sme sa na to aj z hľadiska, či to budeme zvládať, ale nastavené ceny sú v poriadku, pokiaľ ľudia pracujú a majú pravidelný príjem,“ doplnila M. Karabová.

Podmienky, ktoré musel splniť žiadateľ o byt:

– je fyzickou osobou, ktorá dovŕšila 18-ty rok svojho života,

– má trvalý pobyt na území mesta Vranov nad Topľou minimálne 3 roky (u žiadostí podaných po 29.02.2024 – platnosť nového VZN),

– v meste Vranov nad Topľou nevlastní sám, alebo jeho manžel/manželka byt, družstevný byt, rodinný dom, prípadne nie je spoluvlastníkom uvedených nehnuteľností, nie je stavebníkom objektu na trvalé bývanie (nebolo mu vydané stavebné povolenie),

– spĺňa finančné predpoklady na uhrádzanie poplatkov za užívanie bytu, preukáže príjem zo závislej činnosti, resp. z podnikania alebo iný pravidelný príjem,

– nezanechal dlh na nájomnom v predchádzajúcom období resp. nebol vysťahovaný z nájomného bytu kvôli neplateniu nájomného a služieb s tým spojených či z dôvodu porušovaniu domového poriadku a narúšania dobrých susedských vzťahov

– je schopný súčinnosti bývania a neporušuje dobré mravy v dome (alkoholizmus a iné závislosti, vulgárnosť, výtržnosti, agresivita, neprispôsobivos­ť…)

– nemá záväzok voči mestu a to z titulu nezaplatenia daní, poplatkov a iných finančných záväzkov;

– súhlasí so spracovaním a uchovávaním osobných údajov.


Fotogaléria


Warning: Undefined variable $user_display_name in /data/7/7/77ec2903-772e-4dd7-85f6-531a26f760b2/vranovske.sk/web/wp-content/plugins/secure-copy-content-protection/public/class-secure-copy-content-protection-public.php on line 733
Akékoľvek kopírovanie obsahu bez vedomia redakcie je zakázané!