Sninu držal F. Piroščák, jeho čaro zrušil expert na závery R. Marcinko

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

MFK Vranov si prvé domáce víťazstvo v novej sezóne pripísal na tretí pokus. Hrdinom domáceho tábora sa stal univerzál Rastislav Marcinko. Ak by sa udeľovalo ocenenie MVP, prevzal by si ho hosťujúci brankár Filip Piroščák.

Scenár zápasu MFK Vranov – MFK Snina nadiktoval hosťujúci brankár Filip Piroščák, a to už v úvodnej desaťminútovke. Rýchly gól dokáže dať dianiu na hracej ploche sériu impulzov, ale to nebol príbeh derby.

Vranovčania stavili na dlhé rýchle lopty do čiary a na súpera to platilo. Jakuba Straku vychytal brankár Sniny už po pár sekundách hry, rovnako nedal priestor na zakončenie Patrikovi Košudovi a fanúšikovia mu tlieskali aj po zakončení Mariána Sabolčíka. V podobnom duchu sa niesol úvod druhého dejstva. V šprintérskom súboji sa so stopérmi súpera presadil Tomáš Vaľovčin, ale poslednej chvíli predsa len jeho zakončenie narazilo na defenzívu hostí. „Na naše nešťastie je o nás známe, že začiatky máme slabšie. Na druhej strane sme vedeli, že Vranov ako domáce mužstvo na nás na začiatku obidvoch polčasov vyletí. Dôležité bolo, že sme to ustáli a postupne sa hra vyrovnala,“ reagoval brankár MFK Snina Filip Piroščák.

Hráči Sniny držali výsledkové napätie individuálnou kvalitou, ale faktom ostáva, že vo finálnej fáze kľúč k ofenzívnejšiemu predstaveniu nenašli. Tomáš Dráb musel priamo zasahovať dvakrát – v 10. min. zakončoval po rohu Tomáš Ilinjo a v druhom polčase ho ďalekonosnou strelou preveril Róbert Dický. Naopak, podstatne viac brankárskeho umenia musel predviesť a predviedol pri priamom kope Jakuba Straku sedem minút pred koncom Filip Piroščák. Na ťažkú loptu okolo múru k žrdi zareagoval skvelým spôsobom. „Domáci mali aj pred priamym kopom viacero striel, ale z môjho pohľadu neboli veľmi vážne. Jakuba Straku poznám, preto viem, že ľavačku má veľmi dobrú, čo aj potvrdil. Pre mňa bola táto situácia o to náročnejšia, že som loptu uvidel v poslednej chvíli. O to viac som rád, že som si s ňou poradil,“ opísal moment z 83. min. Filip Piroščák.

Jeho čaro ostalo nedotknuté aj o dve minúty neskôr. Po dokonalej prihrávke Jozefa Kandalu síce skóroval Rastislav Marcinko, no radosť z presného zásahu mu pokazil ofsajdový verdikt. Všetko si však vynahradil v nadstavenom čase. Najskôr vyhral osobný súboj v pokutovom území a vzápätí našiel pri bližšej žrdi skulinku, aby z uhla rozhodol! „Hoci domáci mali o čosi viac šancí, dnešný zápas bol z môjho pohľadu remízový. Takýto koniec nikomu na pohode nepridá… Žiaľ, trpíme na jednoduché nakopnuté lopty, ale koniec koncov beriem gól na seba. Myslel som si, že Rasťo Marcinko bude dávať prudkú loptu pred bránu. Urobil som pohyb do stredu a on to zakončil na prvú žrď, ktorú musí mať pokrytú,“ férovo hovoril Filip Piroščák.

Futbal je o rozhodnutiach. Robíte ich s dátami, ktoré máte k dispozícii a najmä… robíte ich v momente. Rastislav Marcinko pracoval s iným pohľadom na možnosti, aké sa mu ponúkali. „Keďže čas už bol pokročilý, snažili sme hrať jednoducho cez nakopávané lopty s cieľom niečo vpredu vymyslieť. Keď som vyhral súboj s obrancom súpera, rozmýšľal som aj nad prihrávkou pred bránou. Martin Sabol však bol zatvorený, nemal som mu kadiaľ prihrať. Naopak brankár mal trošku odkrytý priestor pri žrdi, preto som vyskúšal zakončiť a vyšlo to,“ vysvetľoval Rastislav Marcinko, ktorý v 75 zápase za Vranov strelil desiaty gól.

V predsezónnom rozhovore tréner MFK Vranov Roman Lazúr uviedol, že s Rastislavom Marcinkom počíta ako s konkurenciou pre stredných obrancov. V minulosti hráč skôr s defenzívnymi povinnosťami sa však dokázal, podľa potreby, presadzovať aj na hrote.

V uplynulej sezóne zaznamenal šesť gólov z toho päť v záverečnej 15-minútovke. Proti Rimavskej Sobote zariadil v nadstavenom čase výhru 3:2, s Lipanmi pri remíze 3:3 znižoval na rozdiel jedného gólu šesť minút pred koncom a rovnako dôležitým presným zásahom na 2:3 potiahol tím proti Svidníku. Vranovčania vtedy ratovali remízu, hoci prehrávali 0:3. Talent na dôležité góly vytiahol už i v tejto sezóne. V Slovnaft Cupe v Jamníku vyrovnával na 2:2. „Necítim sa byť expertom na góly v závere zápasov (úsmev). Keď sa dostanem do šance, chcem byť pripravený bez ohľadu na to, či príde na začiatku alebo v nadstavenom čase. Tréner nám hovorí, aby sme si verili a vzali na seba zodpovednosť. Dôležité je ostať pokojný a urobiť niečo neočakávané, ako napr. teraz proti Snine,“ odpovedal Rastislav Marcinko.

Vranov v aktuálnom súťažnom ročníku ešte neprehral. Na druhej strane MFK nie je klub, kde sa tri remízy nehodnotia ako séria bez prehry, ale ako séria bez víťazstva. „To, že sme trikrát za sebou remizovali, sme si uvedomovali, ale nepovedal by som, že sme to preháňali s vytváraním tlaku na samých seba. Do zápasu sme išli s cieľom vyhrať a teší nás, že to tak dopadlo. Verím, že nám to pomôže a v ďalšom domácom zápase to zvládneme jednoduchším spôsobom,“ odpovedal Rastislav Marcinko.

Bodkou za stretnutím nebol jeho víťazný gól, ale hromadná strkanica. Godwords Amedome úderom obidvoma rukami zrazil pri autovej čiare na úrovni vlastného pokutového územia na trávnik Martina Sabola, ktorý zakopol loptu a rozpútali sa zbytočné vášne. Keďže v hlavnej úlohe pomstiteľa za spoluhráča sa predstavil Rastislav Marcinko, putoval pod sprchy predčasne aj on. „Myslím si, že pre fanúšikov to bol zaujímavý zápas. Obidve mužstvá sú technicky vyspelé, navyše umelá tráva k tomu len prispieva. Hoci padol len jeden gól, bolo sa na čo pozerať. Škoda iba toho, že sme prehrali a škoda je tiež vyhroteného konca. Emócie k futbalu a k derby partia, ale toto už bolo cez…“ dodal chlapsky na záver nášho rozhovoru Filip Piroščák.

MFK Vranov – MFK Snina 1:0 (0:0)

Gól: 90. Marcinko.

ŽK: 66. Vaľovčin – 66. Suchý, 67. Krajník, 82. Silva. ČK: 90. Marcinko – 90. Godwords.

Zostava Vranova: Dráb – Kovernyk, Šuľák, Babjak, R. Tomko – Straka, Sabolčík, Verčimák, Vaľovčin (73. Marcinko) – Košuda (89. Sabol), Kovalčin (46. Kandala).

Zostava Sniny: Piroščák – Ferko, Krajník, Dický, Suchý (73. Matoška), Turík, Ilinjo, Kroka (89. Švajka), Silva, Godwords, Aremu.


Fotogaléria


Warning: Undefined variable $user_display_name in /data/7/7/77ec2903-772e-4dd7-85f6-531a26f760b2/vranovske.sk/web/wp-content/plugins/secure-copy-content-protection/public/class-secure-copy-content-protection-public.php on line 733
Akékoľvek kopírovanie obsahu bez vedomia redakcie je zakázané!