O. MATIAŠOVCE: Príďte si zahrať vo filme, Adam Sarik natáča Nerozhodcu

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

V Ondavských Matiašovciach sa bude hrať opäť ligový futbal! Dokonca pred kamerami! V rodnej obci bude totiž natáčať študent réžie druhého ročníka Vysokej školy múzických umení Adam Sarik. Film Nerozhodca má nielen komediálny potenciál, ale zároveň bude i psychologickou sondou.

Dedinské prostredie na východnom Slovensku má svoje čaro, špecifiká, i zákonitosti. Adam Sarik ho ako režisér považuje za mimoriadne inšpiratívne. Práve preto svoj krátky filmový debut Preskušaňe o kultúrnych rozdieloch „medzi východom a západom“ natáčal v krčme v rodných Ondavských Matiašovciach. „Východoslovenské dedinské prostredie, v ktorom som vyrástol, je pre mňa veľmi atraktívne. Každý z mojich spolužiakov prišiel z nejakého prostredia a pre režiséra je vždy výhodou, ak pozná špecifiká, o ktorých natáča. Táto skúsenosť, kedy pracujeme s detailmi, ktoré máme zažité, nás potom posúva ďalej aj v iných projektoch,“ vysvetľoval Adam Sarik.

Ako priznal, futbal nikdy nesledoval s maximálnou fanúšikovskou vášňou. Registroval ho ako športový, aj spoločenský fenomén, ale nemal ho na svojom zozname priorít ako číslo jedna. To znamená, že nepociťoval potrebu vidieť všetky zápasy Ligy majstrov alebo každý víkend obiehať futbalové štadióny. Inšpiráciu pre svoj nový film však našiel v prostredí, ktoré k najpopulárnejšej hre na svete patrí. V krčme. „Keď som točil film Preskušaňe, pýtal som sa v našej krčme. Co bi še ešči dalo o valaľe natočic? Jeden z bývalých futbalistov, ktorý si v ňom zahral, mi povedal. Kebi še dalo daco o futbaľe na ihrisku,“ zaspomínal si na prvotný impulz Adam Sarik.

Tento, možno na prvý pohľad nevinný, rozhovor do koša nezahodil. V 1. ročníku v letnom semestri dostali za úlohu napísať scenár na tému Premárnená šanca. Adam Sarik si túto filmovú výzvu spojil s futbalom, ktorý na príbehoch a legendách nešetrí. Pri zbieraní materiálu komunikoval s futbalistami, rozhodcami, funkcionármi… Scenár, ktorý napísal s dvoma spolužiakmi zo scenáristiky, konzultoval s ročníkovým vedúcim – režisérom Petrom Bebjakom. „Príbeh som postavil na rozhodcovi. Práve rozhodca je ten, na koho ostatní takmer vždy krivo nazerajú, lebo jedna strana ostáva stále nespokojná. Na rozhodcu je vyvíjaný v každom stretnutí veľký nátlak. Čím dôležitosť zápasu rastie, tlak sa ešte viac stupňuje, čo na dedine často aj počuť,“ dodal s úsmevom Adam Sarik.

Pri rozhovore s Adamom Sarikom sme si spomenuli na legendárnu scénu z filmu Vyšehrad v hlavnej úlohe s Jakubom Štáfekom, alias Lavim. Filmový predseda zväzu hovorí: „Každému nakoniec dôjde, že bez rozhodcov sa hrať nedá. Bez rozhodcov sa akurát 22 chlapi naháňajú za loptou ako čuráci. Až rozhodca z toho robí šport. Zariadi góly, prehliadne ofsajdy, nakloní rovinu, ak je to potrebné a rieka tečie. Futbal je krásny šport, ale bez rozhodcov by bol veľmi férový!“

Adam Sarik otázku korupcie vo futbale doviedol v scenári do dokonalosti. Hlavná postava – hlavný rozhodca Robo vezme úplatok od sponzora jedného z tímov, a aby toho nebolo málo, ešte k tomu miluje jeho dcéru. Od druhej strany prevezme úplatok Robova matka, s ktorou býva a ktorej ho odovzdá jeho ujo. „Robo má v zápase dilemu, komu vyhovieť, resp. nevyhovieť, pretože motiváciu má z obidvoch strán. Hoci príbeh má veľký komediálny potenciál, ktorému dáme voľný priechod, pozrieme sa aj do duše rozhodcu,“ doplnil Adam Sarik.

O tom, že jeho študentský film bude zárukou kvality svedčí i herecké obsadenie. V hlavnej úlohe sa predstaví Ladislav Ladomirjak, známy napr. zo seriálu Hranica, Michal Kinik si zahral v seriáli Iveta a hlavná ženská úloha patrí Anne Dysko, ktorú uvidíte v životopisnom filme o Karolovi Duchoňovi. Na „pľaci“ sa tiež predstavia herci z KĽUD-u. Keďže futbal hrá 22 hráčov a pred kamerou sa žiada vytvoriť pravé búrlivé fanúšikovské prostredie, Adam Sarik ponúka príležitosť zahrať si vo filme aj verejnosti. „Pravdou je, že naozaj potrebujeme 22 hráčov, ktorí však nebudú s nami počas celý dvoch natáčacích dní. Ak by si to chcel niekto vyskúšať pred kamerou, pokojne nech ma kontaktuje. Na natáčaní je vítaná aj široká verejnosť. Mojou prosbou je, či by nám pomohli vytvoriť fanúšikovskú kulisu, aby na konci dňa bol z toho pekný výsledok,“ pozval na natáčanie Adam Sarik.


Warning: Undefined variable $user_display_name in /data/7/7/77ec2903-772e-4dd7-85f6-531a26f760b2/vranovske.sk/web/wp-content/plugins/secure-copy-content-protection/public/class-secure-copy-content-protection-public.php on line 733
Akékoľvek kopírovanie obsahu bez vedomia redakcie je zakázané!