ROMA SPIRIT: Vranovčanka Daniela Bernatová je nominovaná na Čin roka

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Neostať ľahostajný, podať pomocnú ruku, pomáhať… Roma Spirit je prestížnym verejným ocenením s cieľom zviditeľniť inšpiratívne príbehy, ktoré prinášajú riešenia výziev, ktorým čelia rómske komunity. V kategórii Čin roka 2024 je nominovaná Vranovčanka Daniela Bernatová.

Život prináša nevyspytateľné situácie. V momentoch, kedy sa naše osudy stávajú zložitými, je dôležité mať po svojom boku niekoho, kto nám podá pomocnú ruku. A to je aj prípad Daniely Bernatovej. „Skutoční hrdinovia žijú medzi nami. V dedinke Kamenná Poruba pracuje odvážna duša menom Daniela Bernatová, ktorá sa stala oporou pre piatich dospelých súrodencov s postihnutím,“ predstavuje Roma spirit finalistku v kategórii Čin roka.

Keď piatim súrodencom z Kamennej Poruby zomrel v januári 2024 otec, ostali sami. Keďže majú postihnutie, bolo nevyhnutné, aby sa im dostalo pomoci zvonku. Ich šťastím (a záchranou) bola práve Daniela. Hoci to nebolo jej povinnosťou, im začala dennodenne pomáhať. Nakupovala im, varila, zabezpečovala nové oblečenie a bola ich svetlom v temných chvíľach.

Po vybavení všetkých potrebných dokumentov im našla miesto v dvoch sociálnych zariadeniach. Daniela ich nazýva „svojimi deťmi“ a naďalej ich navštevuje. Tento nesebecký čin nám pripomína, že aj malá pomoc môže niekomu zmeniť život. „Myslím si, že je to úžasné pohladenie duše. Má to zmysel a myslím si, že takýchto činov je veľmi veľa, len o nich nevieme,“ hovorí Daniela o svojej nominácii vo videovizitke na facebookovej stránke Roma Spirit.

Pre finalistov je nominácia ocenením ich aktívnej snahy a motiváciou pre ďalšie pokračovanie. Verejná prezentácia zároveň slúži ako inšpirácia, dôkaz existujúcich funkčných prístupov a zmysluplnosti riešiť zložité výzvy v našej spoločnosti. Roma Spirit vytvára priestor pre dialóg medzi jednotlivcami a organizáciami, priestor, kde vznikajú nové nápady na spoluprácu ale i priateľstvá.

Za pätnásť rokov bolo na ocenenie Roma Spirit prihlásených 2110 aktivít, projektov, organizácií, výnimočných osobností a ocenených 98 laureátov. „Nezabudnime si všímať tých, ktorí nás potrebujú, a keď môžeme, natiahnime im ruku plnú pomoci. Daniela nám ukazuje, že skutočné činy hrdinstva sa rodia zo srdca,“ pripomína organizátor Roma spirit.