Derby Stropkov – Vranov malo blízko k reklame na „horskú dráhu“

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

MŠK Tesla Stropkov čaká na ligové víťazstvo štyri stretnutia. MFK Vranov sa rehabilitoval za domácu prehru so Spišskou Novou Vsou. Najlepší strelec súťaže Kevin Daniel Castrillón Gómez pridal pätnásty presný zásah. Šláger kola a derby v jednom sledovala rekordná tohtosezónna návšteva 893 divákov.

Pre MŠK Tesla Stropkov platí, že futbal je pre klub, pre fanúšikov, pre mesto, v meste… nielen športovou, ale rovnako i spoločenskou udalosťou. Ďalším zo série dôkazov bol slávnostný nástup pred nedeľňajším šlágrom. Vedenie domáceho klubu najskôr ocenilo Mládežníckeho hráča mesiaca Adama Mulika. Spolu s funkcionármi MFK Vranov vzápätí zablahoželalo aj majstrom sveta v malom futbale v kategórii do 23 rokov Dávidovi IvaneckémuMariánovi Sabolčíkovi.

Obidve mužstvá si boli od úvodu stretnutia vedomé, že sa nehrá len o tri body, ale aj o pridanú hodnotu. Po neuznanom góle Patrika Košudu pre ofsajd a robinsonáde Dušana Dlugoša po jeho delovke z uhla pod brvno vykročili v úvode ráznejšie za úspešným výsledkom Vranovčania.

Stropkov udrel v 27. min., kedy si center našiel Aliou Diao. Jeho hlavička najskôr opečiatkovala žrď, odkiaľ sa odrazila do hlavy Tomáša Drába a od nej do siete. Zverenci trénera Jána Šafranka mohli tento moment znásobiť o pár desiatok sekúnd. Po spätnej prihrávke Jhonatana Garciu Araqueho zakončoval po zasekávačke Kevin Daniel Castrillón Gómez. Jeho strelu zblokoval Michal Krajňák na roh, po ktorom brankár Vranova nedočiahol na loptu. Filip Špak mal síce pred sebou prázdnu bránu, no s krkolomnou situáciu si neporadil.

Vranov reagoval dvoma varovaniami na hranici obidvoch polčasov. Na konci si Dušan Dlugoš postrážil nepríjemnú strelu Patrika Košudu k žrdi a na začiatku toho druhého zakončoval hlavou na druhej žrdi v zložitej pozícii Matúš Digoň.

Vyrovnať sa podarilo hosťom v 57. min. Marián Sabolčík, ktorý zahráva priame kopy s fenomenálnou rutinou, tentokrát z hĺbky poľa centroval. Do pokutového územia súpera poslal „nadýchanú“ loptu. Kapitán Marek Babjak za ňou išiel ako magnet. Napriek riziku, že brániaci hráč sa k nej môže snažiť pretlačiť kopačkou, hodil sa za loptou hlavou. Keďže nakoniec dostal komfortný priestor, v takýchto prípadoch sa nemýli.

V druhom polčase sa na hracej ploche viackrát objavil obraz, kedy Stropkovčania pri rozohrávke súpera vypratali jeho polovicu a čakali pod stredovou čiarou. V 65. min. im táto pavučina zlyhala. Patrik Košuda si najskôr zbehol po loptu do hĺbky na vlastnú polku. Počas medzihry Mariána SabolčíkaMichalom Krajňákom si vzápätí nabehol na kolmú prihrávku medzi statické línie súpera. Valeryi Kovernyk natiahol čiaru a Jakub Straka pridal dravosť s citom pre finálku, ktorú Matúš Digoň nekompromisne upratal do siete.

Do piatich minút mohlo byť (s najväčšou pravdepodobnosťou) vymaľované. Patrik Košuda a najmä Matúš Digoň, ktorého strelu vyrazil Dušan Dlugoš na žrď, mali možnosti natiahnuť skóre na rozdiel dvoch gólov. Naopak v 74. min. zresetovali výsledok Stropkovčania. Jhonatan Garcia Araque narysoval profesorskú loptu Kevinovi Danielovi Castrillónovi Gómez, ktorý si ju prehodil cez obrancu Vranova a druhým dotykom zakončil vedľa Tomáša Drába, ktorý sa mu márne snažil zmenšiť strelecký uhol.

Nakoniec to mohol byť zápas dokonalých obratov. Dve minúty pred koncom stratili Vranovčania v strede ihriska loptu. Domáci reagovali okamžitou kontrou. Tomáš Dráb však pri strele Aliua Diaa vytiahol zákrok zápasu!

Derby dvoch, na treťoligové pomery, tradičných značiek nesklamalo. Na hráčoch bolo vidieť, že nechcú zlyhať, preto v istých fázach stavili na väčšiu opatrnosť. To však nezastavilo individuálnu ofenzívnu kvalitu na obidvoch stranách, čo sa v konečnom účtovaní premietlo do štyroch gólov a viacerých príležitostí. „Z môjho pohľadu sme boli vo viacerých atribútoch lepším mužstvom. Bod sa nám máli, a o to viac mrzia nepremenené šance. Domáci vyrovnali pekným gólom, ale predchádzala tomu situácia, kedy, podľa môjho názoru, malo byť autové vhadzovanie prisúdené nám. Možno taká malá krivda, ale k futbalu patria aj takéto momenty. Škoda, že sme nezavreli zápas na 3:1. Veľmi dobrú príležitosť na to mal Paťo Košuda a Digiho strelu zastavila žrď. Naopak, pri prvom góle, ktorý sme inkasovali, sa lopta od žrde nešťastne odrazila do hlavy nášho brankára a od neho za bránkovú čiaru. Futbal vie mať aj takúto podobu, no chlapcom som v kabíne poďakoval! Som presvedčený, že dnes nám futbal trošku zobral, ale keď budú takto makať, s takýmto prístupom sa im to vráti,“ hodnotil tréner MFK Vranov Roman Lazúr.

Vranovčania sa chceli rehabilitovať za vysokú domácu prehru so Spišskou Novou Vsou. Tréner Roman Lazúr stavil na konzervatívnejší prístup a mužstvo potvrdilo, že zakopnutie po štrnástich ligových zápasoch bez prehry, bolo len epizódne. „Po zápase so Spišskou Novou Vsou som vzal prehru seba, pretože som zle určil tímovú taktiku. Pokúšali sme sa o presing, ktorý nám zlyhal. Pred týždňom sme sa rozťahali po celom ihrisku a súper to trestal. Dnes sme hrali dobrý blok s dobrými úsekmi hry doplnenými o brejkové situácie, ktoré sme striedali s momentami, kedy sme hrali postupný útok do bloku súpera a hru kontrolovali. Z môjho pohľadu je kľúčové slovo trpezlivosť. Ofenzívnych hráčov niekedy láka presovať v nádeji, že pracujú pre mužstvo, ale je to kontraproduktívne. Blok, aj presing dávajú zmysel vtedy, keď to na ihrisku robí desať ľudí tímovo,“ zdôraznil Roman Lazúr.

Hráči Stropkova sa nedočkali víťazstva ani na štvrtý pokus v rade. Táto miniséria doľahla na mužstvo po predstavení v Slovnaft Cupe s FC Košice. Prezident MŠK Tesla Ondrej Brendza identifikoval dôvody pragmaticky. Tréner Ján Šafranko sa musel vysporiadať s výzvou vyskladať zostavu za mimoriadne nepriaznivých okolností. Zranení sú Miroslav Keresteš s Jakubom Biľom. V Bardejove a Námestove boli vylúčení Mamadou Traoré Coulibaly, resp. Dávid Keresteš. Pre reprezentačné povinnosti nebol k dispozícii Dávid Ivanecký. Zdravotné patálie sa nevyhli Jhonatanovi Garciovi Araquemu, Kevinovi Danielovi Castrillónovi Gómezovi, Erikovi Hurnému či Adriánovi Leškovi. „V prvom rade nás dlhodobo trápia zranenia. Máme síce spoluprácu s Tatranom Prešov, ale tá je limitovaná termínmi. Prešovčania hrali v sobotu a v utorok ich čaká pohár so Skalicou. Proti Vranovu nám prišiel pomôcť Aliou Diao a stopér Jozef Menich, ktorý sa vracia po zranení, preto nastúpil len na hodinu, no bol platným hráčom. Chlapci nastupujú so sebazaprením a keď sa k tomu pridajú ešte i vylúčenia, to všetko sú zásahy pri skladaní zostavy, ktoré by sa prejavili aj v iných tímoch. Chcem však zdôrazniť, že zranenia nie sú výsledkom nekvalitného tréningového procesu alebo chýbajúcej regenerácie. To máme zabezpečené! Naše zranenia prišli po zákrokoch protihráčov, ktoré ovplyvniť nevieme. Toto sú okolnosti, ktoré nedokážeme predvídať, ale sú prirodzenou súčasťou futbalového života a my sa teraz potrebujeme s nimi vyrovnať,“ vysvetľoval prezident MŠK Tesla Stropkov Ondrej Brendza.

V Stropkove neostali nič dlžní svojej povesti a v klube ostávajú trpezliví. Ondrej Brendza vníma okolnosti, ktoré vstupujú do hry o úspešný výsledok, komplexne. Zápasy od seba neoddeľuje, ale osádza ich do celosezónnej mozaiky, vrátane Slovnaft Cupu a zároveň rešpektuje diel, ktorý do toho vkladajú súperi. „Pohárové zápasy sú emočne vypäté. Prešli sme si tým už pred rokom proti Slovanu. Ako keby sa vtedy pre nás sezóna na chvíľu pohárom skončila. Objektívne treba povedať, že s Košicami sme odohrali dobrý zápas, len teraz sa potrebujeme dať zdravotne dokopy a výkonnostne reštartovať. Obhajujeme celkové prvenstvo a to je výzva i pre našich súperov, ktorí si našu hru vedia naštudovať a adekvátne sa k tomu pripraviť. Nečakali sme prehru v Bardejove a ani taký výsledok v Námestove. Rešpektovať však musíme aj kvality súperov. Námestovo vyhralo v Spišskej Novej Vsi a v Lipanoch, vidieť, že hrá v pohode. Slávia TU a Vranov patria k popredným tímom. Tak ako sme s nimi doma remizovali, môžeme v jari u nich vyhrať. Sezóna je ešte dlhá, preto sme trpezliví. Sme na mínus jedna, no stačí bodovať najbližšie v Snine, a sme tam, kde sme boli predtým,“ dodal Ondrej Brendza.

Stropkov je futbalové mesto. Mužstvo sa drží konštantne medzi lídrami, klub je treťoligovým premiantom v marketingu, hráči sa tešia na domácich zápasoch vysokým návštevám a na týchto pilieroch chce vedenie MŠK Tesla stavať ďalej. „Myslím si, že Vranov bol lepším mužstvom, kým my sme zo situácie, v akej sa nachádzame, vyťažili maximum. V korektnom športovom prostredí sme videli atraktívny zápas odohraný v nasadení. S bodom sme spokojní, pretože tak ako sme mohli sme vyhrať, mohli sme tiež prehrať. Našou motiváciou je udržať si priazeň fanúšikov, ktorí aj teraz prišli v hojnom počte. Futbal má zmysel, ak sa hrá pre ľudí a ak fanúšikovia hráčom veria, podporujú ich. V Stropkove si ich podporu vážime! Za posledný rok sme v Slovnaft Cupe privítali Slovan Bratislava a FC Košice, vyhrali sme III. ligu, nemali sme zlý vstup ani do tejto sezóny, preto verím, že puto klub – fanúšik je dostatočne pevné, aby sme to spolu zvládli a vrátili sa na víťaznú cestu,“ zdôraznil O. Brendza.


Fotogaléria