Seriál o letnom kúpalisku bude mať dohru

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Na aprílovom rokovaní mestského zastupiteľstva vranovskí poslanci schválili uznesenie navrhnuté Igorom Pribulom, v ktorom „MsZ schvaľuje podnet na neznámeho páchateľa za podpísanie nevýhodnej zmluvy s firmou Aquareal, ktorá bola podpísaná v rozpore s prijatým uznesením.“ V tejto súvislosti primátor Ján Ragan sľúbil na májové zasadnutie MsZ audit prijatého uznesenia a podpísaných zmlúv.

Z preverovania vyplynulo, že 24. apríla 2008 schválilo MsZ uznesenie, ktorým prenajalo súčasný objekt EKG a zo zápisnice bolo zároveň zrejmé, že poslanci prejednávali aj zmluvu o prenájme. Nájom kúpaliska bol prerokovaný a schválený o mesiac neskôr, 29. mája 2008. „Na najbližšie MsZ predložíme návrh na zrušenie uznesenia, lebo nie je dôvod hľadať neznámeho páchateľa, keď znenie zmluvy odsúhlasovali poslanci,“ zhrnul J. Ragan.

Často diskutovanou témou na rokovaniach MsZ bola aj pred štyrmi rokmi prezentovaná vízia vybudovania komplexného relaxačného wellnes centra. Prednosta mestského úradu Andrej Krišanda vysvetlil, že realizačný projekt bol ohodnotený na 77 mil. korún, no zmluva obsahovala pre firmu Aquareal záväzok preinvestovať v priebehu troch rokov 25 mil. korún, čo preverovala päťčlenná komisia, ktorá konštatovala, že zmluva bola v tomto smere naplnená. „Objekt je v zmluve definovaný ako relaxačno-zábavné centrum, preto v ňom môže byť prevádzkovaná aj diskotéka,“ odpovedal J. Ragan na otázku, či v budove EKG môže byť podľa zmluvy prevádzkovaná diskotéka.

Hoci sa zmluvný vzťah o prenájme kúpaliska medzi Mestom Vranov a firmou Aquareal skončil, komunikácia obidvoch bývalých partnerov pokračuje. V priebehu zimy vznikla na zariadení kúpaliska škoda vo výške 7 tis. € a samospráva ju chce vymáhať od Aquarealu. „Verejnosť nezaujíma, aké zmluvné vzťahy malo mesto v minulosti. Ľudia sa chcú v lete kúpať a tráviť voľný čas na kúpalisku. Nechcem dopustiť to, že sa budeme súdiť a čakať, kedy niekto rozhodne, kto škodu zaplatí. Z toho dôvodu opravy zaplatí ešte pred sezónou mesto, ale určite si budeme škody uplatňovať vo vzťahu k poslednému nájomcovi. Z môjho pohľadu firma Aquareal dostala nové kúpalisko a odovzdala nám ho v stave, kedy máme na neho ďalšie náklady,“ vysvetľoval J. Ragan.

Konateľ spoločnosti Aquareal Gabriel Čopák sa konfrontácii nebráni. Podľa preberacieho protokolu, ktorý nám predložil k nahliadnutiu, odovzdal kúpalisko k 30. septembru 2011 pripravené na zazimovanie, preto, podľa jeho slov, ležala ďalšia zodpovednosť za areál a technológie na pleciach mesta. Rovnako odmieta tvrdenia, že mal škodu spôsobiť odpojením technológií od elektrickej energie. „V jeseni 2011 som kúpalisko odovzdával v prevádzkyschopnom stave. Po fyzickej obhliadke zamestnancami mestského úradu bolo konštatované, že kúpalisko je uzatvorené a pripravené na zazimovanie. Z môjho pohľadu si mesto nesplnilo svoje povinnosti, preto hľadá vinníka, no ja mám v papieroch všetko v poriadku,“ zdôraznil G. Čopák.