Neinfekčné choroby
Skupina neinfekčných chorôb je typická tým, že takéto ochorenia nie sú prenosné z jedného jedinca na druhého. Do tejto skupiny patria rôzne poranenia, vrodené chyby, otravy, ochorenia spôsobené chybných spôsobom chovu a mnoho ďalších.
Najčastejšie neinfekčné ochorenia:
– vrodené chyby – zlý zhryz, chýbajúci semeník, hernia (pruh, prietrž)…
– metabolické choroby súvisiace s krmením králikov, pričom je potrebné rešpektovať ich fyziologické dannosti, dôležitý je dostatok hrubej vlákniny
– otravy: mykotoxiíny, reziduá pesticídov, jedovaté rastliny, otrava z náterov chovateľských zariadení
– následky zoohygienických chýb- vysoký obsah amoniaku, prievan, prehriatie, vysoká vlhkosť, nedostatok priestoru, vzťahy medzi ustajnenými králikmi
– poranenia…
– psychózy (napr. požieranie mláďat)
– problémy reprodukcie majú rôzne príčiny
Infekčné choroby:
Rozdelenie: parazitárne – invázne choroby
– ektoparazitárne – vonkajšie parazity – svrab, vši, švoly, blchy, komáre….
– endoparazitárne – helminti- červy: črevne, pľúcne
– cysticerkóza (vývojove štádia pásomníc mäsožravcov)
– protozoárne – kokcidióza- črevná, pečeňová
– plesňové – zaplesnivenie, mykotoxíny
– bakteriálne – pastereulóza, klostrídiová infekcia, spirochetóza, salmonelóza
– listerióza, tularémia…
– vírusové – mor králikov, myxomatóza, epizootická enteropatia, vírusová nádcha…
Neinfekčné a infekčné choroby nie je možné od seba úplne vylúčiť. Zvyčajne sa pri vyššej chorobnosti a mortalite králikov uplatňujú viaceré neinfekčné a infekčne faktory. Len cielenou komplexnou diagnostikou je možné problém v chove úspešne riešiť.
Vo všeobecností platí, že prešľachtené králiky (prevažne homozygotné jedince) majú nižšiu celkovú odolnosť proti chorobám.
Základom prevencie všetkých infekčných chorôb je podpora nešpecifikovaných obranných síl organizmu – celkovej imunity králika, okrem dobrej zoohygieny a kŕmenia je dôležitá podpora trávenia, činnosti pečene, obličiek a detoxikačných – čistiacich mechanizmov organizmu. Najväčší imunitný orgán je sliznica celého tráviaceho systému najmä čriev, je to „vnútorný vonkajšok organizmu“ – najväčšia styčná plocha organizmu s vonkajším prostredím, väčším ako povrch kože. Na nešpecifickú podporu imunity sa odporúča podávať:
– probiotika, prebiotika (PRORABIT, PROTEXIN PROFESIONAL) podporujú trávenie, metabolizmus, potláčajú množenie podmienečne patogénnych baktérií, kvasiniek a vírusov
– humínové kyseliny (HUMAC NATUR) pôsobia detoxikačne, antisepticky, protiplesňovo, podporujú rast, úžitkovosť – stabilizujú zdravie králikov
Choroby kože – schéma delenia:
Infekčné: parazitárne
– bateriálne
– mykotické
– vírusové
Neinfekčné:
– vrodené
– získané (fyzikálne a chemické príčiny)
– kožné novotvary
– alergie
Parazitárne
Koža je najväčším orgánom tela králika a podľa plemena tvorí 12-14% celkovej hmotnosti. Zároveň sa dá povedať, že je polyfunkčným orgánom. Cutis (latinský názov pre kožu) tvorí bariéru medzi vnútorným orgánom a vonkajším prostredím, je jedným z mála orgánov, kde priamo možno pozorovať patologické zmeny, čo je veľkou výhodou. Veľmi jednoducho a ľahko sa dajú odoberať vzorky na ďalšie laboratórne vyšetrenia, od kožného zoškrabu až po kožnú biopsu. Koža a s ňou spojené lymfoidné tkanivo je jedným z najväčších imunitných orgánov tela. Imunitný systém kože chráli králika pred napadnutím patogennými mikroorganizmami a pred neoplastickým bujnením. Na náraste kožných ochorení sa podieľa čoraz viac aj stav životného prostredia, ktoré môže mať buď priamy vplyv na kožu alebo častejšie oslabuje celkovu obranyschopnosť organizmu. Následkom oslabenia imunity je zaznamenaný čoraz častejší výskyt infekčných bakteriálnych, vírusových a mykotických, parazitárnych – ektoparazitárnych ako aj alergických ochorení kože.
Recept:
Varený králičí chrbát
2 kusy mäsa z králičieho chrbta, 1 kg koreňovej zeleniny, 1 tvarohový syr, 50 g divého korenia (Čierne korenie celé, nové korenie celé, bobkový list a tymian), petržlenovú vňať, soľ. Na ľadový šalát: 1 ľadový šalát, 1 pohár drveného lososa, 1 lyžičku dijonskej horčice, 100 g jogurtu, rastlinný olej.
Mäso odblaníme, posypeme korením a necháme asi hodinu odstáť. Mäso so zeleninou uvaríme vo vode. Mäso vyberiem a vývar zahustíme tvarohovým syrom. Šalát opláchneme rozoberieme a prelejeme zmesou jogurtu, horčice, lososa a oleja.
J. Petrík
V ďalšom čísle sa budeme venovať ďalším chorobám kože.