Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY
Spektrum VRANOVSKÉ NOVINKY

Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

Správy / Ostatné / Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

  Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

Chlieb má na našich stoloch nezastupiteľné miesto, preto sa stal inšpiráciou pre profesionálneho trénera Michala Lakatoša, ktorý pri koncipovaní tréningových plánov kladie dôraz aj na vyváženú a zdravú stravu. Vo všeobecnosti odporúča celozrnné výrobky a práve v tomto bode narazil na sériu otázok, ktoré z nich sú pravé a kde sa dajú kúpiť. Tento impulz ho motivoval k tomu, aby oslovil Zámutovskú pekáreň s myšlienkou pečenia celozrnného chleba s obsahom minimálne 70% celozrnnej múky. „Na trhu som našiel celozrnné chleby, ale buď v nich bolo kvôli trvanlivosti veľa chémie alebo mali nízky obsah celozrnnej múky. Keď som chodil po obchodoch, nebol som celkom spokojný s ponukou, čo ma priviedlo k tomu, aby som oslovil priamo pekáreň, či by mali záujem piecť poctivý celozrnný chlieb,“ uviedol Michal Lakatoš.

Keďže Jozef Mižov zo Zámutovskej pekárne má k športu a zdravej výžive blízko, s myšlienkou M. Lakatoša sa okamžite stotožnil. Za asistencie technológa upiekli tri druhy a vybrali ten, ktorý najviac spĺňal ich kritéria. „S nápadom piecť celozrnný chlieb som sa pohrával už dlhšie, lebo som vedel, že je to kvalitný chlieb. Naši starí rodičia jedli práve tmavé chleby, ktoré sú zdravšie, ale na trhu o nich nebol záujem. Z toho dôvodu som iniciatívu M. Lakatoša iba uvítal, pretože ani ja neuznávam filozofiu – chudnem, tak nejem chlieb. Ako doplnok stravy je celozrnný chlieb nevyhnutný aj kvôli tomu, že vitamíny A, B, D obsiahnuté v zrnovej šupke organizmu chýbajú. Som teda rád, že o tento druh chleba je záujem a našou snahou bude kvalitou nesklamať dôveru,“ zdôraznil Jozef Mižov.

Zámutovský celozrnný chlieb obsahuje 80% celozrnnej pšeničnej múky a 20% celozrnnej ražnej múky. Pri konzumácii potravín s vysokým obsahom vlákniny je dobré vedieť, že sú zárukou prevencie a zlepšenia zdravotného stavu ľudí trpiacich nadváhou, cukrovkou, vysokým cholesterolom v krvi, syndrómom lenivého a aktívneho hrubého čreva. Obilná vláknina účinne pôsobí na problémy hrubého čreva, čistí jeho steny z vnútra a tak predchádza jeho nádorovým ochoreniam. „Celozrnný chlieb obsahuje viac vitamínov, vlákninu a je teda nutrične podstatne hodnotnejší ako biely. Vláknina okrem iného, spomaľuje trávenie sacharidov, čím znižuje glykemický index. O glykemickom indexe, „dobrých a zlých“ sacharidoch by sa dalo veľa písať. Ak by som to mal vyjadriť stručne a jednoducho, tak čím nižší glykemický index potravina (zo skupiny sacharidov) má, tým je všeobecne zdravšia a vhodnejšia pri redukcii tukov, alebo napr. aj pri prevencii cukrovky. Našim zámerom nie je žiadny prvoplánový marketing v zmysle – zjem celozrnný chlieb a v noci chudnem, ale chceme ponúknuť alternatívu, ktorá bude zdraviu viac prospešná a v správnom množstve a vo vhodnom čase nápomocná aj pri tej redukcii tukov. Chlieb v našich končinách stále patrí medzi základné potraviny a myslím si, že je správne, ak bude mať verejnosť na výber,“ vysvetľoval M. Lakatoš.

Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

Správy / Ostatné / Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

  Celozrnný zámutovský chlieb je zdravou a chutnou alternatívou

Chlieb má na našich stoloch nezastupiteľné miesto, preto sa stal inšpiráciou pre profesionálneho trénera Michala Lakatoša, ktorý pri koncipovaní tréningových plánov kladie dôraz aj na vyváženú a zdravú stravu. Vo všeobecnosti odporúča celozrnné výrobky a práve v tomto bode narazil na sériu otázok, ktoré z nich sú pravé a kde sa dajú kúpiť. Tento impulz ho motivoval k tomu, aby oslovil Zámutovskú pekáreň s myšlienkou pečenia celozrnného chleba s obsahom minimálne 70% celozrnnej múky. „Na trhu som našiel celozrnné chleby, ale buď v nich bolo kvôli trvanlivosti veľa chémie alebo mali nízky obsah celozrnnej múky. Keď som chodil po obchodoch, nebol som celkom spokojný s ponukou, čo ma priviedlo k tomu, aby som oslovil priamo pekáreň, či by mali záujem piecť poctivý celozrnný chlieb,“ uviedol Michal Lakatoš.

Keďže Jozef Mižov zo Zámutovskej pekárne má k športu a zdravej výžive blízko, s myšlienkou M. Lakatoša sa okamžite stotožnil. Za asistencie technológa upiekli tri druhy a vybrali ten, ktorý najviac spĺňal ich kritéria. „S nápadom piecť celozrnný chlieb som sa pohrával už dlhšie, lebo som vedel, že je to kvalitný chlieb. Naši starí rodičia jedli práve tmavé chleby, ktoré sú zdravšie, ale na trhu o nich nebol záujem. Z toho dôvodu som iniciatívu M. Lakatoša iba uvítal, pretože ani ja neuznávam filozofiu – chudnem, tak nejem chlieb. Ako doplnok stravy je celozrnný chlieb nevyhnutný aj kvôli tomu, že vitamíny A, B, D obsiahnuté v zrnovej šupke organizmu chýbajú. Som teda rád, že o tento druh chleba je záujem a našou snahou bude kvalitou nesklamať dôveru,“ zdôraznil Jozef Mižov.

Zámutovský celozrnný chlieb obsahuje 80% celozrnnej pšeničnej múky a 20% celozrnnej ražnej múky. Pri konzumácii potravín s vysokým obsahom vlákniny je dobré vedieť, že sú zárukou prevencie a zlepšenia zdravotného stavu ľudí trpiacich nadváhou, cukrovkou, vysokým cholesterolom v krvi, syndrómom lenivého a aktívneho hrubého čreva. Obilná vláknina účinne pôsobí na problémy hrubého čreva, čistí jeho steny z vnútra a tak predchádza jeho nádorovým ochoreniam. „Celozrnný chlieb obsahuje viac vitamínov, vlákninu a je teda nutrične podstatne hodnotnejší ako biely. Vláknina okrem iného, spomaľuje trávenie sacharidov, čím znižuje glykemický index. O glykemickom indexe, „dobrých a zlých“ sacharidoch by sa dalo veľa písať. Ak by som to mal vyjadriť stručne a jednoducho, tak čím nižší glykemický index potravina (zo skupiny sacharidov) má, tým je všeobecne zdravšia a vhodnejšia pri redukcii tukov, alebo napr. aj pri prevencii cukrovky. Našim zámerom nie je žiadny prvoplánový marketing v zmysle – zjem celozrnný chlieb a v noci chudnem, ale chceme ponúknuť alternatívu, ktorá bude zdraviu viac prospešná a v správnom množstve a vo vhodnom čase nápomocná aj pri tej redukcii tukov. Chlieb v našich končinách stále patrí medzi základné potraviny a myslím si, že je správne, ak bude mať verejnosť na výber,“ vysvetľoval M. Lakatoš.

×

ZNAČKY: Vranovské NOVINKY SPEKTRUM Stropkov Vranov Týždenník Noviny Zaujímavosti Občan Šport Kultúra Pohotovosť

Realizácia © 2019 GRAND STUDIO, s.r.o. - tvorba propagačnej grafiky a webových stránok