Spoločnosť Agromix s.r.o. vypestovala Jablko roka 2019 – odroda PINOVA

imrich.mako@vranovske.sk
Autor

Jablko roka 2019 – odroda PINOVA vypestovali v Sedliskách. Spoločnosť Agromix, s.r.o. zároveň získala aj ocenenie v kategórii TOP 10 ovocných sadov Slovenska 2019. Vyhlasovateľmi súťaže boli Ovocinárska únia SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
Spoločnosť Agromix, s.r.o. patrí medzi popredných slovenských ovocinárskych producentov. Pod týmto honorom nie je podpísaná napr. iba rozloha sadov, ale v prvom rade kvalita dopestovaného ovocia. Už v minulom roku získala ocenenie Jablko roka za odrodu RUBINOLA, ktorá si pre jej dokonalú chuť prepožičala meno od drahokamu rubín.

Pozíciu medzi najlepšími ovocinármi obhájila firma zo Sedlísk aj tento rok titulom Jablko roka 2019 – odroda PINOVA. Ako vysvetlil Pavol Vagaský, táto odroda má vysoký úrodový potenciál a pokiaľ sa jej dopraje dostatok slnka, chuťou, ani vzhľadom nesklame, práve naopak, je mimoriadne vďačná. „Túto odrodu pestujeme dvanásť rokov a taká pekná, ako teraz, ešte nebola. Zároveň je to jedna z najsladších odrôd, preto má veľký úspech predovšetkým u detí, ktoré majú sladké rady,“ dodal s úsmevom Pavol Vagaský.

Hoci na úrodu má vplyv aj počasie a poveternostné podmienky, P. Vagaský pripomína, že ruku k dielu musia priložiť i samotní farmári. V porovnaní s minulým rokom bola síce úroda nižšia, ale jablká sú väčšie a ich kvalitatívne vlastnosti ostávajú na rovnako vysokej úrovni. „Minulý rok zarodili aj tie jablone, ktoré nerodili niekoľko rokov. Musím sa priznať, že takúto štedrosť si naozaj nepamätám… Keď je však veľká úroda, stromy sa namáhajú a potom nabehnú na striedavú rodivosť, preto im musíme ešte v jeseni dodať výživu, aby z nej mohli o rok ťažiť. Keď som bol svojho času v Nemecku, na prednáškach nám prízvukovali – nezabudnite na základnú vec, stromom po zbere úrody poďakovať,“ zdôraznil P. Vagaský.

V spoločnosti Agromix, s.r.o. si zakladajú na kvalite pestovaného ovocia. Potvrdením tejto filozofie je aj zapojenie sa do programu Školské ovocie, ktoré dodávajú do základných škôl vo viacerých okresoch v regióne. Podmienkou je, aby prešlo prísnymi testami a práve v Sedliskách so splnením kritérií nemajú najmenší problém. „Pred časom nás navštívil jeden ovocinár z Talianska, ktorého som previedol po našom sade. Pýtal sa ma, koľkokrát do roka robíme postreky na chrastavitosť. Vysvetlil som mu, že štandardne osemkrát a keď je mokrá jeseň, tak deväťkrát. Nechcel mi to veriť, pretože oni striekajú jablká základným postrekom 65-krát,“ vysvetľoval P. Vagaský.

Keďže podmienky v okrese Vranov nad Topľou sú na pestovanie napr. jabĺk ideálne, skúseného ovocinára mrzí, že čím ďalej, tým viac sadov ostáva prázdnych a ľudia si namiesto vlastnej úrody doprajú radšej ovocie z exportu. „Pod hradom Čičva sa pestovalo ovocie a zelenina pre panstvo už v 17. stor. a my v tejto tradícii pokračujeme. Do povedomia sa nám darí dostať i tým, že u nás funguje samozber. Ľudia si môžu prísť sami nazbierať jahody, maliny, marhule, broskyne, slivky, či jablká. Pre nás je to dôležité kvôli tomu, aby videli, odkiaľ ovocie pochádza a akú starostlivosť mu venujeme,“ uviedol P. Vagaský.